Tüm sözler unutuldu: Hibrit çalışmak isteyenler, maaşlarının dörtte birinden vazgeçmek zorunda kalıyor

COVID-19 salgını sırasında verilen sözler unutuldu. Hibrit çalışma sistemine devam etmek isteyenler, maaşlarının dörtte birinden vazgeçmek zorunda kalıyor.

Hibrit çalışmak isteyenler, maaşlarının dörtte birinden vazgeçmek zorunda kalıyor

COVID-19 salgını sırasında teknoloji şirketleri de, birçok şirket gibi, uzaktan veya hibrit çalışmaya geçti. Dahası, bu çalışma sistemlerinin salgın bitince de devam edeceğinin sözlerini verdi. Buna rağmen, bu sözler hızla unutuldu ve görünüşe göre özellikle yüksek gelir katmanında tamamen yok sayıldı.

Aralarında Starbucks, General Motors, Disney, Walmart, Dell ve Amazon’un da bulunduğu Fortune 100 şirketlerinin %32’si, 2022 gibi erken bir tarihte evden çalışma (WFH) politikalarını geri çekti. Yeni sunulan bir rapor da, 2023’ün son çeyreği ile karşılaştırıldığında 2024’ün ilk çeyreğinde yüz yüze çalışılan işlerin yaklaşık %7 arttığını ve yüksek maaşlı işlerin, bu durumun %89’unu oluşturduğunu buldu.

Ayrıca bu rapor, uzaktan çalışma imkanlarının %33 oranında düştüğünü ve yüksek gelirli kariyer fırsatlarının sadece %9’unda bu seçeneğin sunulduğunu söylüyor. Yüksek gelirli işlerde hibrit çalışma seçeneğinin sunulma oranı ise %40 azaldı.

Kısacası, bu yıl yeni bir iş arayanların evden çalışma ayrıcalıklarının bir kısmından ya da tamamından vazgeçmesi gerekiyor. ABD’deki farklı çalışma biçimlerinin gelir ortalamalarına bakıldığında, ABD şirketlerinin artık yüz yüze çalışılmalar için yıllık ortalama 82.037 dolar, hibrit roller için ise ortalama 59.992 dolar teklif ettiği görülüyor. Yani hibrit çalışma sistemini savunan ABD'liler, yıllık maaşlarının yaklaşık 22.000 dolarlık bir kısmından vazgeçmeyi kabul etmek zorunda.