HTC One testte!

HTC'nin yeni amiral gemisi One'ı, daha piyasaya çıkmadan test merkezimize konuk ettik!

HTC One testte!

HTC One, çok sağlam donanımlara sahip bir telefon olmanın ötesinde Android işletim sistemli telefon kategorisinde önemli değişiklikler yapmaya aday bir cihaz. HTC, kendisini "5 inçlik ekran" furyasına kaptırmamış ve 4,7 inçlik bir ekranla yetinmiş. Nispeten daha ufak olan ekran ince çerçeveyle birleşince, büyük ekranlı rakiplerinin aksine tek elle kullanılabilen bir telefon ortaya çıkmış.

Telefonun 145 gram ağırlığındaki alüminyum kasası, estetik açıdan iPhone 5'le yarışacak kadar güzel görünüyor. Ancak bu güzel tasarımın bir de bedeli var: Telefonun pili değiştirilemiyor; hafıza kartı girişi bulunmuyor. Telefona sonradan yapılabilen tek ekleme microSIM kartı. Bundan dolayı HTC, tüm kullanıcı ihtiyaçlarını karşılayabilmek için telefona, 25 GB kullanılabilir, toplam 32 GB dahili hafıza eklemiş.

Cep sineması: Full HD ve Boom Sound

Cep sineması: Full HD ve Boom Sound

HTC One'ın 1.920 x 1.080 piksel çözünürlüklü ekranı, söylediğimiz gibi 4,7 inç büyüklüğünde. Yani telefon 468 ppi piksel yoğunluğuna sahip. Bu da çıplak gözle ekranda tek bir piksel dahi görmenin mümkün olmadığı anlamına geliyor. Ekran 500 kandela/m2 gibi çok yüksek bir parlaklık oranına sahip. Renkler, en ciddi rakiplerinden Sony Xperia Z'den çok daha iyi görünüyor. Ekranın köşelerine doğru görüntü çok az kararıyor olsa da, renkler ve karşıtlık oranı aynı kalıyor.

HTC One'ın, ekranla birlikte övgüyü hak eden bir diğer özelliğiyse Beats Audio ses teknolojisi. Ekranın üstünde ve altında öne bakan geniş hoparlörler bulunuyor. Telefon daha önce bir akıllı telefonda asla tanık olmadığımız bir ses kalitesine sahip: Müzik ve sesler temiz, yüksek ve güçlü. HTC telefonla birlikte çok iyi bir kulak içi kulaklık seti de veriyor. Kulaklıkların verdiği ses net ve yüksek; bas sesler o kadar yüksek çıkıyor ki Beats Audio'yu kapatmayı bile tercih edebileceğiniz zamanlar olabiliyor.

Sense 5.0 arabirimi ve BlinkFeed

Sense 5.0 arabirimi ve BlinkFeed

HTC One'da Android 4.1.2 işletim sistemi bulunuyor. Tamamen yenilenen Sense 5.0 arabirimi BlinkFeed özelliğine sahip. Ana ekran üç kısımdan oluşuyor. En üst kısımda saat ve hava durumu widget'ları bulunuyor. Bunların altında Twitter ve Facebook mesajları ve güncel haberler yer alıyor. Haberler, henüz kısıtlı olan haber sitelerinden derlenen havuzdan indiriliyor. Telefona BlinkFeed ekranı yanında dört ana ekran eklemek mümkün. Bu ekranlar da aynen asıl ana ekran gibi kişiselleştirilebiliyor.

HTC, ekranın alt kısmındaki tuşların dizilimini de değiştirmiş. Sağ tarafta yer alan ana tuşa iki kere basınca son açılan uygulamalar görüntüleniyor. Tuşa basılı tutunca Google Now açılıyor. HTC logosunun solunda geri dönüş tuşu bulunuyor. Bu tuşa basılı tutunca widget düzenleme ekranıyla karşılaşıyoruz. Her bir sayfaya 3 x 4 ya da 4 x 5 uygulama yerleştirmek mümkün. Burada ayrıca yeni klasör oluşturabiliyor, uygulamaları alfabetik olarak sıralayabiliyoruz.

Önceden yüklü uygulamalar arasında radyo, iyi bir müzik oynatıcı ve televizyon uygulaması bulunuyor. Telefonun açma kapama tuşu aynı zamanda bir kızıl ötesi verici olduğu için uzaktan kumanda olarak da kullanılabiliyor. Yaptığımız testlerde bu özelliğin bir Sony televizyonla gayet uyumlu çalıştığını gördük. Sense 5.0 arabirimi her ne kadar görevini yerine getirse de bize biraz hantal geldi. HTC One'da Sense yerine saf haliyle Android 4.2 görmeyi tercih ederdik. Ama tabii ki hem HTC, hem de Samsung gibi diğer cep devleri, Android'i kendi arabirimleri ile sunmaktan vaz geçecek gibi görünmüyor.

Performans testleri ve kamera

Performans testleri ve kamera

HTC One'a ihtiyaç duyduğu gücü Qualcomm Snapdragon 600 işlemcisi sağlıyor. Bu, tüm Android telefonlarda görmeyi umduğumuz kalitede bir işlemci: Performans akıcı, hızlı ve en ufak bir takılma yok. Nexus 4 ve One X+ bile HTC One'ın yanına yaklaşamıyor. 1,7 GHz hızındaki dört çekirdekli işlemciyi 2 GB RAM destekliyor. HTC One o kadar hızlı ki, biraz modası geçmiş olsa da test yazılımlarında rakiplerini çok geride bırakıyor. Grafik ağırlıklı bir test yazılımı olan Geekbench'de Samsung'un tableti Nexus 10 dahi ancak 2.433 puan alabiliyorken HTC One tam 2.671 puan almayı başardı. Onu geçebilecek tek telefon ise, şu an için Galaxy S4 olacak gibi duruyor.

Yepyeni bir kamera

HTC, iş kameraya geldiğinde, megapiksel üzerine megapiksel eklemek yerine 4 megapiksel algılayıcıyla yetinmeyi tercih etmiş. Daha geniş bir yüzeye sahip olan algılayıcı sayesinde her piksel çok daha fazla ışık topluyor. Optik görüntü sabitleyici de işin içine girince HTC One kötü ışıkta dahi parlak fotoğraflar çekmeyi başarıyor. Ancak HTC ne derse desin, 4 megapiksel eşittir 4 megapiksel gerçeği değişmiyor. UltraPixel teknolojisi her ne kadar 4 megapikselden fazlasını sunsa da, kamera için daha iyisi olabilirdi denilebilir.

HTC One'ın çektiği fotoğraflar çok küçükler ve çok az yakınlaştırılabiliyorlar. Fotoğraflarda uzaklardaki detaylar görünmüyor. Ancak karanlıkta, flaşın da desteğiyle parazitsiz net fotoğraflar çekebiliyor telefon. Beklentilerin aksine "ultra megapiksel" çözünürlük sunmayan kamera yine de tatmin edici bir performans sergiliyor. Ayrıca görüntü sabitleyici de çok iyi sonuç veriyor. Düşük çözünürlüklü kameranın beklenmedik bir avantajı da dosya boyutları: HTC One'la çekilen fotoğraflar sadece 1,3 MB boyutunda!

Bahsetmeye değer bir diğer özellikse Zoe. HTC One, üç saniyelik videolar halinde fotoğraf çekebiliyor. Özel efektlerle süslenen bu videolar daha sonra HTC Zoe Share sitesinden paylaşılabiliyor: Bir çeşit "video Instagram" diyebiliriz buna. HTC One, istenirse HDR fotoğraf da çekebiliyor. Bu şekilde çekilen fotoğrafların kalitesi, akıllı telefonlarda görmeye alıştığımız kalitenin çok üzerinde oluyor. Ancak yine de gerçek bir kamera kalitesine yaklaşmadığını belirtmemiz gerek.

Pil ve sesli görüşme performansı

Pil ve sesli görüşme performansı

HTC One'da 2.200 mAh gücünde pil bulunuyor ve değiştirilemiyor. Yaklaşık 8 saat konuşma süresi sunan pilin tamamen dolması üç saat sürüyor. Ekran tam parlaklık ayarındayken ortalama altı saat internet gezintisi yapılabiliyor. Tasarruf modu açıkken bu süre bir saat daha uzuyor. Test etme şansı bulduğumuz telefon günlük kullanımda iki gün kadar dayanabiliyor.

Ses kalitesi

HTC One'ın ses kalitesi, sesli görüşme sırasında da kendini gösteriyor. Ses o kadar temiz ve parazitsiz geliyor ki sessizlik anlarında "acaba bağlantı mı koptu?" diye sorduğumuz anlar oldu. Telefon çevre gürültülerini bastırma konusunda da çok başarılı. Ahizesiz konuşma sırasında da karşı tarafın sesi yüksek ve net geliyor; anlamakta hiç zorluk çekmiyorsunuz. Ancak yüksek sesin faturasını karşı taraf ödüyor: Sesiniz karşı tarafa biraz boğuk gidiyor.

Sonuç ve alternatifler

Sonuç ve alternatifler

HTC One, yeni arayışlara sahne olan kamerasını bir kenara bırakırsak, şu an için kusursuza yakın bir Android telefon. Gerek performansı, gerek tasarımı ve gerek işçilik kalitesi ile "ben buradayım" demeyi başarıyor.

Henüz resmi olarak satışa sunulmadığından fiyatı hakkında çok fazla bir şey bilmiyoruz. Ama tahminimiz, telefonun 2.000 TL civarında bir fiyatla raflara çıkacağı yönünde.

Konu 4 çekirdekli cepler olduğunda, HTC One kuşkusuz piyasanın en iyilerinden biri. Ama Galaxy S4 çıktığında çıta nerelere kadar yükselecek, işte orasını ancak zaman gösterecek.

Detaylı test sonuçlarını ve teknik özellikleri bir sonraki sayfamızda bulabilirsiniz...

Alternatifler

Eğer biraz daha büyük bir telefonu kabul edebilirseniz Sony Xperia Z'ye göz atmanızı tavsiye ederiz. 5 inçlik Full HD ekrana sahip olan telefonun kasası su ve toza karşı dayanıklı. Köşeli bir tasarıma sahip olan Xperia Z'yi tek elle kullanmak, HTC One'da olduğu kadar kolay değil. Ancak telefonun genel performansının çok iyi olduğunu söyleyebiliriz.

Full HD ekran çok da önemli değil diyenlerse, daha büyük bir ekranla gelen Galaxy Note 2 ya da yakında "eski model" olacak olsa da halen en iyilerden olan Galaxy S3'e göz atabilir. Üstelik her iki telefonun fiyatları da, şu sıralar önemli oranda gerilemiş durumda...

Detaylı test sonuçları ve teknik özellikler

Detaylı test sonuçları ve teknik özellikler
İşletim Sistemi HTC Sense arabirimli Android 4.1.2
App Store Bağlantısı Google Play
İşlemc Qualcomm Snapdragon 600 APQ8064T
Çekirdek Sayısı Dört çekirdekli
Saat Hızı 1.700 Mhz
RAM 2.048 MB
Pil: Konuşma Süresi 7 saat 44 dakika
Pil: İnternet 5 saat 55 dakika
Pil: Dolum Süresi 3 saat 1 dakika
Pil: Kapasite 2.300 mAh
Ağırlık 145 gram
Boyutlar 137 x 68 x 9 milimetre
WLAN 802.11n/g/b/a
GSM Quad band
EDGE Var
UMTS: Veri Alımı 21,1 Mbit / s
UMTS: Veri Gönderimi 5,8 Mbit / s
LTE: Band Tipi 800, 1,800, 2,600 MHz
Gezinti Aracı Flash Destekliyor mu? Evet
Video Telefon WLAN ve UMTS
Dokunmatik Ekran Kapasitif (çoklu dokunmatik)
Dokunmatik: Tepki Çok iyi
Ekran: Tip LCD
Ekran: Boyutlar 58 x 104 milimetre
Ekran: Boyut 4,7 inç
Ekran: Çözünürlük 1.080 x 1.920 piksel
Ekran: Piksel Yoğunluğu 471 ppi
Ekran: Renk Sayısı 16.777.216 renk
Ekran: Karşıtlık 3,6:1
Ekran: Ortam Işığı Altında Parlaklık 479 cd/m²
Ses Kaydı Var
Profiller Var
Push e-mail Var
Hafıza 26.009 MB
Hafıza Kartı Girişi -
USB Sürümü USB 2.0
USB Girişi microUSB
USB: 100 MB Veri Transfer Süresi 11 s
SIM Kartı Girişi microSIM
Bluetooth 4.0 (A2DP)
NFC Var
Kamera: Çözünürlük 4,1 megapiksel
Kamera: Makro Minimum Uzaklık 7 cm
Kamera: Otomatik Odaklanma Var
Video Kayıt Çözünürlüğü 1.080 x 1.920 piksel
TV Çıkışı microHDMI
Müzik Oynatıcı Formatlar MP3, WMA, AAC
Kulaklık Çıkışı 3,5 milimetre
Video Oynatıcı Var
FM Radyo Var
Navigasyon: GPS Alıcı Var
Navigasyon: Yazılım Önceden yüklü
Navigasyon: Tam Sürüm Tam sürüm
GPS: GPS Kilitlenme 7 saniye
Karşılaştırma: Browsermark 1.896
Kutu İçeriği USB kablosu, stereo kulaklık, CD ve hafıza kartı üzerinde kullanıcı kılavuzu
Okuyucu Yorumları