Huawei'den özel açıklama: Android ve Android uygulamaları desteği devam edecek

HarmonyOS'un yeni sürümü HarmonyOS Next'in yayınlanmasına az bir zaman kaldı. Yeni işletim sistemi hakkında ortaya çıkan haberlerse tam olarak gerçeği yansıtmıyor. İşte Huawei yöneticilerinin CHIP Online'a yaptığı özel açıklama...

Huawei'den yeni Android açıklaması

ABD ve Huawei arasındaki sorunları artık hepimiz biliyoruz. Kısa bir özet geçmek gerekirse; Mayıs 2019'da ABD, Huawei'nin Amerikan teknolojisini kullanmasını yasaklamıştı. Bu, ne yazık ki markanın Android altındaki Google hizmetlerini artık kullanamayacağı anlamına geliyordu. Bu nedenle Huawei, 2019'un Ağustos ayında kendi işletim sistemi olan HarmonyOS'u duyurdu.

HarmonyOS, Android işletim sisteminin açık kaynaklı sürümüne dayanıyordu ve Android için yapılmış uygulamalarını tamamen destekliyor. HarmonyOS Next olarak adlandırılan yeni HarmonyOS sürümününse, Android için yapılan uygulamaları desteklemeyeceği iddia edildi.

Ancak bu durum, Huawei yöneticilerinden gelen açıklamalara göre tam olarak doğru değil. CHIP Online'a gelen açıklama tam olarak şu şekilde: "HarmonyOS işletim sistemi Internet of Everything (IoE) döneminde bu ihtiyaçlara uygun olarak geliştirilmiş bir işletim sistemidir. Akıllı ve bağlantılı özellikleri farklı cihazlarda deneyimleme imkanı sunan paylaşımlı bir dil sağlamaktadır. HarmonyOS 4 işletim sistemi 3 ay gibi kısa bir sürede 100 milyondan fazla cihaza yüklendi. Çin dışındaki cihazlar için ise şu anda HarmonyOS dağıtımı gibi bir planlama yok. Bu noktada, Çin dışındaki Huawei kullanıcıları EMUI işletim sistemi ile birlikte Android tabanlı uygulamalarını her zamanki kullanmaya devam edecek."

Bu açıklamadan da anlaşıldığı üzere, Huawei'nin Çin dışında satışa sunulan cihazlarında Android uygulamalarının desteklenmeyeceği gibi bir durum söz konusu değil. Şirket, EMUI destekli Android işletim sistemini kullanmaya devam edecek ve Android uygulamaları da tam olarak desteklenmeye devam edilecek. Uygulama, sadece Çin içerisinde geçerli olacak.

Geçtiğimiz Ağustos ayında Huawei, Huawei Geliştiriciler Konferansı 2023'ü düzenledi ve etkinlikte HarmonyOS Next adı verilen yeni bir Harmony OS sürümünü duyurdu. İşletim sisteminin gelecek sürümünün geliştirici ön izlemesinin 2024 yılının 1. çeyreğinde yayınlanması planlanıyor. Daha sonrasında ise bunu işletim sisteminin halka açık bir lansmanı takip edecek.