:-) İlk dijital ifade olan bu gülen yüzü kim buldu biliyor musunuz? Tam 40 yıl oldu

Gülen yüz sembolünden bugüne... Aradan tam 40 yıl geçti. Bugün artık dijital ortamda mesajlaşırken 3000 yakın emoji arasından seçim yapıyoruz. Peki, başlıkta gördüğünüz ve herkesin aşina olduğu o gülen yüz sembolünün mucidi kim? Birlikte bakalım...

:-) İlk dijital ifade olan bu gülen yüzü kim buldu biliyor musunuz? Tam 40 yıl oldu

Scott Fahlman, 19 Eylül 1982 sabahı saat 11:44'te iki nokta üst üste, kısa çizgi ve bir parantezi bir araya getirerek yana gülen yüz işareti yapınca tarihe geçti. Bugün 19 Eylül 2022 ve aradan tam 40 yıl geçti. Bugün dijital iletişimde duyguları ifade etmek için onlarca emoji arasından seçim yapıyoruz.

Peki, Fahlman ilk 'ifadeyi' nasıl ve neden buldu? Neden ihtiyaç duydu? İşte kısa hikayesi...

Guiness Rekorlar Kitabı'nda ilk dijital ifade olarak Fahlman'ın 'gülümseme' işareti yer alıyor ve şu ifadelerle tanıtılıyor: "19 Eylül 1982'de Carnegie Mellon Üniversitesi, Pittsburgh, ABD'den Scott Fahlman tarafından yazılmıştır. Bir ilan tahtası sistemindeki bir mesajda, e-Postalar, mesajın duygusal bağlamını belirtmek ve e-Posta iletişimde yanlış anlamaları önermek için :-) ve :-('nin kullanımını önerdi"

Carnegie Mellon Üniversitesi'nde bilgisayar bilimi profesörü olan Fahlman, o tarihte okulun çevrimiçi bülten panosuna “: - )” yazdı. Paylaşımı yaptığı yer yalnızca üniversitenin kapalı intranetinde erişilebilen ve yalnızca metinle sınırlı olan ilkel bir tür sosyal ağdı.

CNN'e yaptığı açıklamada, “Biri esprili olması gereken bir şey söyleyebilir. Ama salt metin içeren bir internet ortamındayken, insanlar şaka yapıp yapmadığınızı anlayamaz. Çünkü beden dili, yüz ifadesi yok diyor.

O zamandan beri de 40 yıl içinde, ifadeler ve daha sonra emojiler çevrimiçi ve bazen çevrimdışı konuşmalarımızın merkezi haline geldi.

NASIL BULDU?

Fahlman, yıllar önce bir makalede gülen yüz ifadesinin öyküsünü özetle şöyle anlatmıştı.

Evet, E-posta, sohbet ve haber grubu gönderilerinde yaygın olarak kullanılan yan "gülen yüz"ün mucidiyim. Ya da en azından ben mucitlerden biriyim .

1980'lerin başında, Carnegie Mellon'daki Bilgisayar Bilimleri topluluğu, çevrimiçi bülten tahtalarını veya “ bboard'ları ” yoğun bir şekilde kullanıyordu. Bunlar günümüzün haber gruplarının habercisiydi ve fakülte, personel ve öğrencilerin günün önemli konularını eşit bir temelde tartışabilecekleri önemli bir sosyal mekanizmaydı. Gönderilerin çoğu ciddiydi.

Topluluğun doğası göz önüne alındığında, gönderilerin çoğu mizahiydi. Sorun şu ki, biri esprili bir açıklama yaparsa, birkaç okuyucu şakayı anlayamayacak ve her biri yanıt olarak uzun bir eleştiri yazacaktı.

Bu sorun, bazılarımızın ciddiye alınmaması gereken gönderileri açıkça işaretlemenin iyi bir fikir olabileceğini (sadece yarı ciddiyetle) önermesine neden oldu. Sonuçta, metin tabanlı çevrimiçi iletişimi kullanırken, yüz yüze veya telefonda konuştuğumuzda bu bilgiyi ileten beden dili veya ses tonu ipuçlarından yoksun oluruz. Çeşitli "şaka işaretleri " önerildi ve bu tartışmanın ortasında, :-) karakter dizisinin zarif bir çözüm olacağı aklıma geldi - günün ASCII tabanlı bilgisayar terminalleri tarafından ele alınabilecek bir çözüm. Ben de bunu önerdim. Aynı gönderide, şunun kullanımını da önerdim : -( bir mesajın ciddiye alınması gerektiğini belirtmek için, ancak bu sembol hızla hoşnutsuzluk, hayal kırıklığı veya öfke için bir işarete dönüştü.