İnsan beyin dokusuyla yapılan dünyanın ilk biyoişlemcisi duyuruldu

FinalSpark, insan beyin dokusuyla yapılan dünyanın ilk biyoişlemcisini geliştirdiğini duyurdu. İşlemcinin, geleneksel işlemcilere kıyasla bir milyon kat daha az güç tükettiği iddia ediliyor.

İnsan beyin dokusuyla yapılan dünyanın ilk biyoişlemcisi duyuruldu

İsviçreli bir girişim, 16 insan beyni organoidine uzaktan erişim sağlayan çevrimiçi bir platformun parçası olan dünyanın ilk biyoişlemcisini geliştirdiğini açıkladı. FinalSpark adlı girişim, nöroplatformun türünün ilk örneği olduğunu ve in vitro biyolojik nöronlara erişim sağlayabildiğini iddia ediyor.

Biyoişlemci hakkında en ilgi çekici olan şey ise şirketin geleneksel işlemcilere kıyasla bir milyon kat daha az güç tükettiğini iddia etmesi. FinalSpark ayrıca biyoişlemcinin bilgiyi öğrenme ve işleme kapasitesine sahip olduğunu öne sürüyor.

Şirket, dünyanın ilk biyoişlemcisinin geliştirilmesini detaylandıran bir araştırma makalesinde neuroplatformun sağladığı olanakların altını özellikle çiziyor. FinalSpark bu makalede GPT-3 gibi bir LLM'yi eğitmenin yaklaşık 10GWh güç kullandığını, bunun da Avrupa'daki ortalama bir vatandaşın yıllık enerji tüketiminin 6.000 katından fazla olduğunu iddia ediyor.

Dünyanın ilk biyoişlemcisinin arkasındaki nöroplatform, “wetware” olarak adlandırılan, biyoloji, yazılım ve donanımın bir karışımı olan bir mimariyle çalışıyor. Beyin dokusundan yapılmış 3 boyutlu hücre kütleleri olan organoidleri barındırmak için ise dört çoklu elektrot dizisi kullanıyor. Ayrıca her MEA dört organoid barındırıyor ve böylece süreci hayata geçirmek için toplam 16 farklı organoid elde ediliyor.

Biyoişlemcinin ölçeklenebilir olup olmadığı ise ayrı bir konu. Nöroplatform bulut benzeri bir deneyim sunarken, araştırmacılar bu 16 organoidin işlem gücünü birden fazla işlem arasında paylaşmanın ne kadar uygulanabilir olduğunu henüz paylaşmadı. FinalSpark, şimdiye kadar sadece dokuz kuruma uzaktan bilgi işlem platformuna erişim izni vermiş durumda. Ayrıca her bir kullanıcıdan 500pcm (bir tür kripto para birimi) abonelik ücreti alınıyor.