Instagram ve Facebook, “meme ucu yasağını” kaldıracak mı?

Instagram ve Facebook’un çatı şirketi olan Meta, gelen tepkilerin ardından uzun süredir uyguladığı “meme ucu yasağını” kaldırabilir.

Instagram’ın “meme ucu yasağı” kalkıyor mu?

Facebook ve Instagram'ın ana şirketi Meta, yakında meme ucunu serbest bırakabilir. Meta'nın Gözetim Kurulu, şirketin erkeklerin değil, kadınların çıplak göğüslü görüntülerini yasaklayan kurallarının elden geçirilmesi çağrısında bulundu.

Şirkete içerik denetleme politikaları konusunda tavsiyelerde bulunan bir grup akademisyen, politikacı ve gazeteciden oluşan Gözetim Kurulu, 17 Ocak tarihli bir kararla Meta'nın yetişkinlere yönelik çıplaklık ve cinsel etkinlik topluluk standardını "şirket tarafından yönetilecek şekilde değiştirmesini" tavsiye etti.

Gözetim Kurulu'nun kararı, Facebook'un bir hesaptan yapılan iki gönderiye sansür uygulaması sonrasında geldi. Gönderilerdeki çift üstsüz poz veriyordu ancak meme uçlarının kapalı olduğunu görülüyordu.

Gönderiler kullanıcılar tarafından işaretlendi, ardından bir yapay zeka sistemi tarafından incelendi ve kaldırıldı. Çift karara itiraz ettikten sonra, Meta sonunda gönderileri geri yükledi.

Kurul, interseks veya trans kullanıcılar söz konusu olduğunda meme ucunun gösterilmesine karşı kuralları "belirsiz" hale getiren politikanın ikili bir cinsiyet görüşüne ve erkek ve kadın bedenleri arasındaki ayrıma dayandığını söylüyor. Kurula göre politikanın değiştirilmesi, tüm insanlara uluslararası insan hakları standartlarına uygun bir şekilde davranılmasını sağlayacak.

Bir temsilci yaptığı açıklamada, “çiftin fotoğraflarını karardan önce eski haline getiren Meta, kurulun bu davadaki kararını memnuniyetle karşılıyor" dedi ve devam etti: "Platformlarımızı herkes için daha güvenli hale getirmeye yardımcı olmak için politikalarımızı sürekli olarak geliştiriyoruz."

Rihanna, Miley Cyrus ve Lena Dunham gibi ünlü isimler de, Facebook ve Instagram’da uygulanan meme ucu yasağına uzun süredir tepki gösteren isimler arasında yer alıyor.

Meta'nın kurulun tavsiyelerine kamuya açık bir şekilde yanıt vermesi için 60 günü var. Beklentiler, Instagram ve Facebook’un meme ucu yasağını kaldıracağı yönünde.