Instagram, YouTube'dan daha çok para kazanıyor olabilir mi?

Herkesi çok şaşırtabilir ama minik videolar ve küçük fotoğraflar paylaştığınız Instagram, her gün milyonlarca dakika yeni videonun yayınlandığı YouTube'dan çok daha fazla para kazanıyor. Peki bu nasıl mümkün olabilir?

Instagram, YouTube'dan daha çok para kazanıyor olabilir mi?

Meta'nın FTC davasındaki mahkeme dosyası, Instagram'ın reklam gelirlerinin 2021'de 32 milyar doların üzerine çıktığını, YouTube'un ise 28,8 milyar dolar kazandığını gösteriyor.

Instagram sadece 2021 yılında 32,4 milyar dolar kazanmışken, bu rakam aynı yıl 28,8 milyar dolar kazanan YouTube'un önünde. Ekonomi medyası daha önce Google'ın video uygulaması YouTube'un pazardaki liderliğine dikkat çekmişti ancak mahkemeye sunulan resmi rakamlar, bunun doğru olmadığını gösterdi.

Meta, Instagram'ın reklam gelirlerini 2020 ve 2019'da sırasıyla 22 milyar dolar ve 17,9 milyar dolar olarak listelerken, YouTube'un reklam gelirleri aynı yıllar için yıllık raporunda (PDF) 19,7 milyar dolar ve 15,1 milyar dolar olarak listeleniyor. Yani Instagram 5 sene önce bile YouTube'dan daha çok kazanıyormuş.

İnsanlar "light" içerik istiyor

Bu gerçek, sosyal medyada "gençlerin" hızlı ve "kafa yormayan" içerikler tüketme eğiliminin ne kadar büyük bir fark yarattığını ortaya koyuyor. YouTube söz konusu yıllarda cep telefonu ekranlarında geniş formatlı video izleme sorununu bile yeterince çözememişti, mobil uygulaması doğru düzgün çalışmaya bile itiraz ediyordu. Instagram ise tamamen cep telefonu sahibi gençlere odaklanmış bir mobil uygulama olarak pazarı fethediyordu.

Bloomberg'e göre, rakamlar Meta'nın gelirlerinin Instagram'dan gelen kısmının 2020'deki %26'dan 2022'nin ilk altı ayında neredeyse %30'a sıçradığını gösteriyor.

Bu rakamların ardından YouTube'un "shorts" gibi içerikleri öne çıkartarak, mobil uygulamasından gençlere yönelmeye daha fazla ağırlık vermesi sürpriz olmayacak gibi görünüyor.