Intel, 11’inci nesil Rocket lake işlemcilerinin üretimini durduruyor

Intel, 11’inci nesil Rocket Lake işlemcilerinin üretimini durdurma kararı aldı. Ama bu, hemen yarın bu işlemcileri piyasada bulamayacağımız anlamına gelmiyor.

Intel, 11’inci nesil Rocket lake işlemcilerini durduruyor

Intel, 400 ve 500 serisi yonga seti ürünleriyle birlikte kod adı 'Rocket Lake' olan üst düzey 11’inci nesil CPU'larının üretimini durdurmayı planladığını açıkladı.

Bu tamamen beklenmedik bir hamle değil; Intel 11’inci nesil masaüstü işlemci serisini ilk olarak Mart 2021'de piyasaya sürdü. O zamandan bu yana 2 nesil geçti ve şirketin son amiral gemisi CPU’su, güçlü Intel Core i9-13900K oldu -ki onun da incelemesini sizlerle paylaşmıştık.

Hala 11’inci nesil öncesi bir işlemciye sahipseniz ve yükseltme konusunda endişelenmeye başladıysanız panik yapmayın. Intel, iş ortaklarının 11’inci nesil yongalar için son siparişlerini bu yıl 25 Ağustos'a kadar vermeleri gerektiğini ve son sevkiyatın 23 Şubat 2024'te yapılmasının planlandığını doğruladı. Yani her ne kadar gözden çıkarılacak olsalar da, bu çipler bir süre daha piyasada olacaklar. Akabinde ise 12’inci ve 13’üncü nesil Intel Core işlemcilere geçiş yapmak durumunda kalabilirsiniz.

12’inci nesil Intel işlemciler piyasadaki en iyi işlemciler arasında. Yeni 13’üncü neslin de gelmesiyle fiyatları muhtemelen biraz daha bütçeye uygun hale gelecektir. Bu anlamda tercih edilebilir oldukları kesin.

Ancak tepe performans noktasını gözetiyorsanız, o halde 13’üncü nesil Intel işlemcileri, hem fiyat hem performans bakımından AMD Ryzen platformunu geride bırakmayı başarmasıyla doğru tercih olabilir.

Bu arada, üretimi durdurulacak olan Rocket Lake işlemcilerin Intel'in 14nm fabrikasyon süreci üzerine inşa edilenler olduğunu unutmayın; 10nm sürecini kullanan dizüstü bilgisayarlar ve tabletler için üretilen 11’inci nesil 'Tiger Lake' Intel yongaları için böylesi bir karar yok.