Intel, 500W'lık Canavar Bir Kart için Çalışıyor

Ne işe yarayacağı çok net olmasa da Intel, 500W güç tüketimine sahip ekran kartları üzerinde çalışıyor olabilir!

Intel'in 500W GPU'su yolda

Intel'in Xe DG1 ekran kartının performansını CES 2020'de görme fırsatımız olmuştu. Şimdi ise daha güçlü bir Intel ekran kartının yolda olduğu ortaya çıktı.

Digital Trends'in eline geçen belgeler, 2019'un başında yapılan bir sunuya ait. Bu yüzden bazı ayrıntılarda değişiklik yapılmış olabilir. Belgeler, Intel'in Foveros çip yığınlama teknolojisini kullanan ekran kartlarından bahsediyor.

Grafiklerdeki ekran kartlarının dördü SVD (yazılım geliştirme aracı), üçü ise RVP (referans doğrulama platformu) olarak listeleniyor. CES 2020'de gösterilen Intel Xe DG1'in bir SVD sürümü olduğu biliniyor. DG1, muhtemelen grafikte yer alan SVD kartlardan bir tanesi. Ancak iki ve dört katmandan oluşan kartlar da var.

Tek katmanlı kartların TDP (termal tasarım gücü) değerleri, 75 ile 150 watt arasında değişiyor. İki ve dört katmanda ise işler değişiyor. İki katmanlı kartlar 300W TDP'ye sahip ve Nvidia GeForce RTX 2080 Ti'den daha fazla güç çekiyor. Dört katmanlı kartlar ise 400W veya 500W'a kadar sıçrıyor, böylece AMD ve Nvidia'nın masaüstü ekran kartlarının güç gereksinimlerinin çok ötesine geçiyor.

Kartların güce çok aç olduklarından şüphe yok, ancak performans olarak ne kadar güçlü oldukları belirsiz. CES 2020'deki Intel Xe DG1'i düşük güçlü tek katmanlı olarak değerlendirirsek, dört katmanlı kart dört kat performans sunabilir. DG1, Destiny 2'de 1080p'de 40-50 fps sunabiliyordu. Dört kat performans, kabul edilebilir düzeyde 4K deneyimi veya çok akıcı bir 1440p deneyimi sunabilir. Bu durumda 500W TDP güç gereksinimi aşırı gelecektir, çünkü çok daha az güçle 1080p, 1440p ve hatta 4K grafikler elde edebiliyorsunuz.

Bunun nedeni, dört katmanlı kartların günlük kullanıma değil geliştirmeye yönelik olması olabilir. Intel yeni bilgiler paylaşana kadar net bir bilgiye sahip olmamız zor gibi görünüyor.

Okuyucu Yorumları