Intel, AMD'nin kafa karıştırıcı CPU isimlendirmesini yılan yağı satmaya benzetti

Intel, AMD'nin eski teknoloji GPU'larını yeni gibi isimlendirdiğini iddia ederek çok tartışılacak bir kılavuz yayınladı. Dahası şirket, rakibinin bu isimlendirme sistemini "yılan yağı satmaya" benzetti.

Intel, AMD'nin kafa karıştırıcı CPU isimlendirmesine sert bir cevap verdi

Intel, AMD’nin yeni işlemcilerinin göründüğü gibi olmadığı konusunda “müşterileri aydınlatmaya” çalıştığı bir PDF kılavuz kitabı yayınladı. Şirket, AMD’nin mobil ürünlerine, yani Ryzen 7020 serisine ve onun karmaşık marka şemasına dikkat çekiyor. Intel, Zen 2 tabanlı Ryzen 5 7520U’yu sahte mucize ürünlerle karşılaştırıyor ve “doğruyu bilmeyen müşterilere yarı gerçekleri satmanın uzun bir geçmişi olduğunu” iddia ediyor.

AMD, müşterilerine daha uygun fiyatlı ürünler sunmak için sıklıkla eski teknolojileri kullanmaya devam ediyor. Bu, kısıtlı bütçeye sahip olan veya en yeni ve en iyi ürünlere ihtiyaç duymayan kullanıcılar için oldukça avantajlı bir strateji. Ancak buradaki sorun, kısa bir süre önce yapılan yeniden markalamanın, kafa karıştırıcı olmasının yanı sıra eski teknolojiyi yeni gibi gösterdiğinin iddia edilmesinden kaynaklanıyor. Intel’in “Core Truth” (Temel Gerçek) paylaşımı, Ryzen 5 7520U’nun 2019 tarihli Zen 2 mimarisi üzerine inşa edildiği ve 2022 yılında sunulan daha gelişmiş bir ürün gibi görünmeye çalıştığına işaret ediyor.

Intel, Ryzen 5 7520U’yu Core i5-1335U ile karşılaştırıyor ve BapCo tarafından geliştirilen, özenle seçilmiş CrossMark kıyaslamasında %83 daha iyi puan aldığını (ancak, AMD ve NVIDIA’nın geçmişte firmayı Intel’i tercih etmekle suçlamasından dolayı bu en tarafsız ölçüm olmayabilir) belirterek, “en yeninin her zaman en yeni anlamına gelmediğini” vurguluyor.

Şirket, şüpheci olmayan bir müşterinin, adında en yeni AM5 CPU’lardaki gibi 7 rakamı olduğu için yanlış bir şekilde Ryzen 5 7520U’nun yeni bir ürün olduğunu varsayabileceğini ima ediyor. Gerçekte ise yalnızca üçüncü sayının mimariyi gösterdiğine dikkat çeken Intel, gerçeğin göz önünde olmasına rağmen saklandığını söylüyor.

AMD’nin işlemci adlarının şifresini şu şekilde çözebilirsiniz:

İlk sayı yayın yılını belirtir: 7 - 2022, 8 - 2023, 9 - 2024 vb.

İkinci sayı pazar segmentini gösterir: 1 ve 2 - Athlon, 3 ve 4 - Ryzen 3 vb.

Üçüncü sayı mimariye işaret ediyor: 2 - Zen 2, 3 - Zen 3, 4 - Zen 4, vb.

Dördüncü sayı özellik izolasyonu içindir: 0 - alt model, 5 - üst model.

Harf, TDP'yi ve form faktörünü belirtir: U - ultrabook'lar, HS - oyun vb.

Yani, Ryzen 5 7520U’yu 15-28W TDP’ye sahip ultrabook’lar için 2022 yılında piyasaya sürülen orta seviye Zen 2 işlemci olarak tercüme edebilirsiniz.

AMD, Ryzen 7020 işlemcilerini daha gelişmiş iGPU'lara ve eğitim pazarlarına sahip bütçe dostu cihazlarda konumlandırıyor. Intel ise, “eğitim ve öğrenmenin geleceğinin en son teknolojiye bağlı olduğunu” iddia ederek bu iddiaya karşı çıkıyor ve Intel Core i3-N305’in kıyaslamalarda ve müzik veya fotoğraf düzenlemede daha hızlı performans sunduğunu ekliyor.