Intel Arrow Lake CPU'ların gizli silahı sızdı

Intel'in beklenen Arrow Lake işlemcilerinin gizli silahı ortaya çıktı: Daha iyi grafiklere hazırlanın...

Intel Arrow Lake CPU'ların gizli silahı sızdı

Intel’in yaklaşık bir yıl içinde gelmesi beklenen yeni nesil çipleri olan Arrow Lake işlemcileri hakkında yeni bir sızıntı daha ortaya çıktı ve bu sefer entegre grafiklerle ilgili ayrıntılardan bahsediliyor.

Tom’s Hardware ile görüşen ünlü sızıntı kaynağı Coelacanth Dream, Arrow Lake’in entegre grafiklerinin Xe-LPG Plus olacağını, yani mevcut nesil Alchemist GPU’ların geliştirilmiş bir versiyonu olacağını belirtti.

Bu, Meteor Lake’in entegre grafikleri olan ve yalnızca birkaç hafta içinde çıkacak olan dizüstü bilgisayar çipleri Xe-LPG’den daha iyi bir performans imkanı sunacağı için başlı başına önemli olsa da, Intel bir adım daha ileri giderek XMX desteğini de yeni çiplere ekliyor.

XMX, eXtended Matrix eXtensions (Genişletilmiş Matriks Uzantıları) anlamına geliyor. Bu özellik, AI iş yüklerinin daha performanslı hale getirilmesine yardımcı olacak ve ayrıca XeSS, entegre grafikleri kullanan oyunculara sunacağı yardım ile büyük bir öneme sahip olabilir.

XeSS, Intel’in yükseltme alanındaki yaklaşımı ve Nvidia’nın DLSS’sine ve AMD’nin FSR’sine rakip olan sistemi. Bu nedenle bu alanda daha iyi bir performansa ulaşılması, bazı PC oyunları için yararlı olacaktır.

XeSS’in Xe-LPG (Meteor Lake) entegre grafikleriyle hala sorunsuz çalıştığını, ancak yeni sistemde pek iyi çalışmayabileceğini de belirtmekte fayda olabilir. Dolayısıyla XMX, XeSS yükseltme için gerekli olan bir şey değil ve yalnızca en iyi sonuçları almaya yardımcı olacaktır.

Ayrıca, özel bir grafik kartını ortadan kaldırarak daha uygun fiyatlı olan oyun dizüstü bilgisayarları için güçlü Arrow Lake CPU’larına baktığımızda, bu mobil işlemciler desteklenen oyunlar söz konusu olduğunda (DLSS gibi XeSS’in de desteklenmesi için oyunun içine kodlanması gerektir) biraz daha güçlenecektir.