Intel'den "8 Çekirdekli Platform" müjdesi

Intel San Francisco'da Dual Socket Extreme Desktop Platformu'nu tanıttı.

8 çekirdek geliyor!

Intel, ABD'nin San Francisco kentinde düzenlenen Oyun Geliştiricileri Konferansı'nda, Intel® Dual Socket Extreme Desktop Platformu'nu tanıttı. Önceki kod adı "Skulltrail" olan bu platform, toplam sekiz işlemci motoru elde etmek için iki adet dört çekirdekli Intel işlemcisini ve ATI* veya NVIDIA'nın* çoklu kart grafik çözümleri seçeneğini destekleyen ilk masaüstü platformlarından biri.

"Yeni 8 çekirdekli masaüstü platformumuz, yüksek performans isteyenlere yenilikçilik sunma açısından büyük bir başarı sağlayacak" diyen Intel Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Dijital Ev Grubu Genel Müdürü Jeff McCrea, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yeni Intel Desktop Board D5400XS, en hızlı masaüstü işlemcilerimizden ikisi ile birlikte pek çok dörtlü grafik çözümünün ikili olarak kullanılması esnekliğini sağlıyor. Sonuç, mükemmel bir PC performansı."

Intel Dual Socket Extreme Desktop Platformu'nun temelini, iki adet Intel® Core™ 2 Extreme QX9775 işlemcisi ile Intel® Desktop Board D5400XS anakart oluşturuyor. Sıkı oyuncular, günümüzün önde gelen grafik yoğun oyunlarının keyfini, NVIDIA SLI* veya ATI Crossfire* grafik kartlarından ikisini aynı anda kullanarak çıkarabilecek. Sekiz işlemci çekirdeğinin sağladığı performans, Oyun Geliştiricileri Konferansı'nda, özellikle en mükemmel oyunlara imza atan 3D animatörler, dijital ses sanatçıları ve HD video editörleri tarafından da beğeniyle karşılandı.

Ne dediler?

id Software Programlama Müdürü Robert A. Duffy, "id'de dünya klasmanında oyunlar yaratan ekip için zaman, en değerli varlıklardan biridir. Tek bir makinede sekiz güçlü Intel çekirdeğine sahip olmak, ekibimizin son çalışmalarımızı rekor hızlarda tamamlayıp test etmesine yardımcı olacak. En fazla zaman harcadığımız işlemlerden birinde, çok izlekli kodlama ve sekiz çekirdeğin tümünü kullanarak 4 saatlik işi 20 dakikanın altına indirdiğimizi gördük. Uzun vadede bu, daha iyi oyunları, eskiden mümkün olandan daha hızlı bir şekilde pazara sunmamızı sağlayacaktır" diyor.

HD videonun giderek yaygınlaşmasıyla birlikte, video kodlarının çözümü ve kurgu işlerini gerçekleştirebilmek için PC'lerinden daha fazla güç bekleyen ileri düzey kullanıcıların sayısı her geçen gün daha da artıyor. Söz konusu işler yeni duyurulan platformlar tarafından kolayca gerçekleştirilebildiğinden, bu olanaklar DivX* gibi video geliştiricilerin ilgisini çekiyor.

DivX Inc.'in kurucularından Jerome Vashisht-Rota, "Bu sekiz çekirdeğin avantajını kullanmak için codec'imizi optimize ettiğimizde, laboratuvarlarımızda muazzam bir performans artışı kazandığımızı görüyoruz. Sekiz çekirdek teknolojisini desteklemek, PC'lerde HD video kodunu çözmek gibi işlemcilerin yoğun olarak çalıştırıldığı işlerde codec performansını önemli ölçüde artırmamıza izin veriyor, böylece kullanıcılarımıza, bekledikleri yüksek kaliteli dijital video deneyimini sunmaya devam edebiliyoruz" diyor.

Her bir Intel Core 2 Extreme Processor QX9775, 12 MB'lık L2 ön belleği, 1600 MHz'lik hızlı bir sistem veriyolu ve 3.2 GHz'de çalışan dört işlemci çekirdeğini sağlıyor. Çift soketli Intel Desktop Board D5400XS ile birlikte bu platform için modern testler ve daha ileri iş yükleri birer çocuk oyuncağıdır. Daha fazla yetenek isteyen deneyimli kullanıcılar için Intel Core 2 Extreme işlemci çarpan kilitleri (hız aşırtmaya karşı koruma) kaldırılmıştır**. Bu da sistemin özelleştirilebilmesi için teknik olarak bir esneklik sağlıyor, böylece OEM'ler de daha fazla performans sağlayabilirler.

Intel performans testi direktörü Shervin Kheradpir, "Bu çift işlemcili platform, laboratuvarımızda şimdiye kadar test ettiğimiz en hızlı masaüstü PC'dir. 3.20 GHz standart frekansında çalışırken bile, 3DMark06* işlemci testinde 6481*** ve Cinebench* 10 testinde 20,160*** değerlerine ulaştı" diyor.

Video: Dual Socket Extreme Desktop

Okuyucu Yorumları