Intel, yeni yapay zeka canavarı Gaudi 3'ü resmi olarak tanıttı

Intel, NVIDIA'nın H100'ünden yüzde 50 daha hızlı olduğunu iddia ettiği yeni yapay zeka çipi Gaudi 3'ü resmi olarak tanıttı.

Intel, yeni yapay zeka canavarı Gaudi 3'ü resmi olarak tanıttı

Intel, NVIDIA'nın yapay zeka sektöründeki liderliğini tehlikeye sokacak yeni yapay zeka çipi Gaudi 3'ü tanıttı. Yeni çipin, NVIDIA'nın H100 GPU'suna göre önemli performans ve verimlilik iyileştirmeleri sunacağı iddia ediliyor.

Intel'e göre Gaudi 3, enerji açısından 2 kat daha verimli ve yapay zeka görevlerini H100'den bir buçuk kat daha hızlı gerçekleştirebiliyor. Bu gelişmiş verimlilik, büyük yapay zeka modellerinin eğitimiyle ilgili yüksek maliyetlerin azaltılmasına yardımcı olmayı amaçlıyor. Çip ayrıca bir anakart üzerinde 8 çipli bir yapılandırma ve mevcut Intel sunucu tasarımlarıyla uyumlu bir kart da dahil olmak üzere farklı modüller halinde geliyor.

Intel, çipi Meta'nın Llama 2 ve Falcon projesinden popüler yapay zeka modelleri üzerinde test ettiğini ve Gaudi 3'ün transformatörleri eğitebildiğini ve karmaşık uygulamaları çalıştırabildiğini öne sürüyor.

Intel kıyaslamalarına göre Gaudi 3, 7 milyar ve 13 milyar parametreli Llama ve 175 milyar parametreli GPT-3 gibi büyük dil modellerini eğitmede ortalama yüzde 50 daha hızlı. Buna ek olarak, Gaudi 3'ün H100'den yüzde 40 daha iyi güç verimliliği elde etmesi bekleniyor.

Gaudi 3'ün tüm teknik özelliklerine aşağıdaki görselden ulaşabilirsiniz:

Gaudi 3, ana işlemciye yüksek hızlı bir PCIe Gen 5 x16 bağlantısı üzerinden bağlanıyor. Intel ayrıca daha da yüksek performans için sıvı soğutmalı varyantlar üzerinde çalıştığını bildirdi.

NVIDIA'nın yapay zeka çip pazarının yaklaşık yüzde 80'ine sahip olduğu göz önüne alındığında, Intel'in bu ürünü NVDIA'nın şimdiye kadar karşılaştığı en ciddi meydan okuma. Dell, HP ve Supermicro gibi müşterilerin yeni çiplerle sunucu üretmeye başlamasıyla Intel önemli bir pay kapmayı hedefliyor.

Intel yayınladığı blog yazısında Gaudi 3'ün 2024 yılının ikinci çeyreğinde Dell Technologies, HPE, Lenovo ve Supermicro gibi OEM'lerin kullanımına sunulacağını belirtti.