Intel'in Lunar Lake işlemcileri, şirketin ilk Copilot+ PC çipleri olacak

Intel, yeni Lunar Lake işlemcileri için sonunda bir çıkış tarihi paylaştı. Copilot+ PC platformunu destekleyen yeni işlemciler ne zaman gelecek?

Intel'in Lunar Lake işlemcileri, şirketin ilk Copilot+ PC çipleri olacak

2024 yılının 3. çeyreğinden itibaren Intel'in yeni Lunar Lake işlemcileri 80'den fazla yeni dizüstü bilgisayar tasarımına güç verecek ve Copilot+ bilgisayarlar için küresel ölçekte yapay zeka performansı sunacak.

Snapdragon X çipli ilk Copilot+ PC'ler Haziran ayında gönderilmeye başlanacak olsa da, Intel'in basın açıklamasında dizüstü bilgisayarlar için Lunar Lake işlemcilerinin ve kendi yapay zeka çipinin 2024'ün üçüncü çeyreğinde “Noel sezonu için zamanında” gönderilmeye başlanacağı belirtiliyor.

Intel'in açıklamasına göre, Lunar Lake'in bir önceki nesle kıyasla 3 kattan fazla yapay zeka performansı ile yapay zeka bilgisayarlarında çığır açacak bir mobil işlemci olması bekleniyor. Saniyede 40'tan fazla NPU tera işlemi (TOPS) ile Intel'in yeni nesil işlemcileri, pazara sunulacak Copilot+ deneyimleri için gerekli ihtiyaçları karşılamayı hedefliyor. Daha yüksek performanslı NPU'ya ek olarak, Lunar Lake ayrıca 100'den fazla platform TOPS'u sağlayan 60'tan fazla GPU TOPS ile donatılacak.

İlk Lunar Lake işlemciler bu yılın sonlarına doğru yeni dizüstü bilgisayarlarda kullanılmaya başlandığında, Recall işlevi de dahil olmak üzere Copilot+ PC özelliklerini etkinleştirecek bir güncelleme yayınlanacak ve böylece dizüstü bilgisayarlarda çalışabilecekler. Ek olarak Intel, bu yıl yaklaşık 40 milyon yapay zekalı PC işlemcisi sevk edeceğini belirtiyor.

Intel, Copilot+ PC çipleri söz konusu olduğunda ikinci sırada yer alsa da Snapdragon X dizüstü bilgisayarların mevcut yüksek fiyatları bu çiplere olan talebi düşürebilir. Yine de Lunar Lake ve Snapdragon X'in kıyaslamalarda nasıl bir performans farkı göreceğimiz de ilginç olacak.

Bununla birlikte, AMD Strix markası altında yapay zeka tabanlı nöral işlemcilere sahip yeni dizüstü bilgisayar çipleri üzerinde çalışıyor, ancak şu ana kadar bu çipler hakkında detaylı bir açıklama yapılmadı.