İnternet çalkalanıyor: Güneş tutulmasıyla insan kurban etme ayinleri mi başlayacak?

8 Nisan'da yaşanacak güneş tutulması hakkında komplo teorileri zirveye çıktı. Sosyal medyada milyonlarca kişi, güneş tutulmasıyla beraber dünyanın farklı noktalarında büyük insan kurban etme ayinlerinin düzenleneceğine inanıyor.

İnternet çalkalanıyor: Güneş tutulmasıyla insan kurban etme ayinleri mi başlayacak?

Bazı komplo teorisyenleri, 8 Nisan'daki tam güneş tutulması sırasında "büyük bir insan kurban etme" olayının gerçekleşeceğine inanıyor gibi görünüyor.

Bu teoriyi kanıtlayacak hiçbir delil yok ama sosyal medyada çok sayıda insan komplo teorisine inanmış durumda. Reddit'te, r/conspiracy subreddit'inde büyük ilgi gören bir gönderide, 2017'deki tam güneş tutulmasıyla 2024'teki tam güneş tutulmasının yollarını üst üste getirerek, güneş tutulması izlerinin New Madrid fay hattının yakınında bir X oluşturduğunu gösterdiler. Komplo teorisyenleri, bunun büyük bir "yapay deprem yaratmak" için bir işaret olduğuna inanıyorlar.

Elbette 7 yıl önce yaşanmış güneş tutulmasının 8 Nisan 2024'te yaşanacak güneş tutulmasına etki etmesi mümkün değil ancak sosyal medya kullanıcıları ortaya çıkan bu X şekillerinin özellikle ABD üzerinde belirmesinden rahatsızlar.

Tartışmanın içindeki bir kullanıcı şöyle bir gönderi paylaştı: "X'lerden bahsetmişken, Elon Musk Twitter'ın adını X olarak değiştiriyor. Bebeğinin annesi Grimes, COVID'den tam anlamıyla haberdar olduğumuzu anlatan, hatta 3 aşıyı bile gösteren garip bir fotoğrafı salgın öncesinde Instagram'a gönderiyor. Aynı resimde, COVID 'tahmininin' birkaç satır altında bir güneş tutulması var. Altında ise iki ejderha arasında bir çiçek var. 2024 Ejderha yılı. Nilüfer Çiçeği Çin'de 8 Nisan'da açmaya başlıyor. Tutulma da 8 Nisan'da gerçekleşiyor."

Bu "tesadüfler" nedeniyle komplo teorisyenleri şimdi milyonlarca insanı endişelendirmiş görünüyor. Hatta bir başka reddit kullanıcısı şu açıklamayı yaptı: "...rahat hissetmem için fazla tesadüf var. Ayrıca Deagel'in 2025 yılına kadar ABD nüfusunda 225 milyon kişilik bir azalma öngörüsü de var. Görünüşe göre nüfusumuz üzerinde büyük bir fedakarlık planlanıyor olabilir."

Kıyamet 12 yıl gecikti ama hala bir şans var

Komplo teorilerini okumak her zaman heyecanlı olmuştur ancak tüm bu tartışmaların hiçbir somut delile dayanmayan endişelerden kaynaklandığını unutmayalım. 2012 yılı için de, yıllar öncesinden başlayan bir komplo teorisi ortaya atılmış, Maya takvimine göre zamanın sonu 2012'de geleceği için kıyamet kopacağına inan milyonlarca insan önlemler almış, evlerinin bahçesine sığınaklar kazmıştı. Bazı Avrupalılar, dünyada kıyamet koparken sadece Türkiye'deki Şirince köyünün ayakta kalacağına dair bir söylentiye inanarak, 21 Aralık 2012 gecesi için Şirince otellerinde rezervasyonları patlatmıştı.