İnternetin geleceği 4 haftaya sıkıştı!

İnternetin geleceği, sadece 100 kişi tarafından, 4 haftaya sıkışmış bir zaman diliminde belirlenecek

4 haftaya sıkışan internet!

8 Şubat 2000 tarihinde, ABD hükümeti ve Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) arasında "IANA işlevleri" denilen ve bildiğimiz hali ile interneti bir arada tutan özellikleri yönetmek için bir anlaşma imzalanmıştı. Bu anlaşma kapsamında internette kullanılan adresleme yöntemi ICANN'a verilmişti ancak işin içinde ABD hükümeti olması nedeniyle, çok fazla tepki de gelmiş ve defalarca anlaşmanın iptal edilmesi için çeşitli çabalara şahit olmuştuk.

Bu çabalar bir sonuç vermedi ama neyse ki anlaşma, nihayet kendi kendine sona eriyor. Ama bir sorun var: Adresleme sistemini ABD hükümeti anlaşmasının dışına nasıl taşınacağını kararlaştırmak için tam 14 yıla sahip olunmasına rağmen, kararı vermek için herhangi bir ciddi çaışma yapılmış değil. Üzerinde hiç düşünülmeyen durum, ne yazık ki, önümüzdeki dört hafta içerisinde, 100 kişi tarafından, büyük oranda e-posta ile yapılacak olan görüşmelerle belirlenecek.

CWG yada Cross Community Working Group (CWG) to Develop an IANA Stewardship Transition Proposal on Naming Related Functions, bu tam adına kavuşmak için görüşmelerini 27 Kasım tarihinden önce sonlandırmak ile yükümlü durumda.

Grup, Çarşamba günü itibariyle 19 resmi üye ve 78 katılımcıdan oluşan üçüncü konferans görüşmesini yaptı. 6 Ekim tarihinde yapılan ilk görüşme de bir konferans görüşmesiydi ve yapılan ikinci görüşme, Los Angeles, Kaliforniya'da gerçekleştirilen bir yüz yüze görüşme oldu. Bu görüşmeden sonra yönetimdeki iki kişi de yerlerini bıraktılar ve yeni bir kişi Çarşamba günü gerçekleştirilen görüşmenin hemen öncesinde belirlendi.

CWG, internetteki bütün isim sistemlerinin henüz belirlenmemiş olan organizasyona henüz belirlenmemiş bir işlem ile henüz belirlenmemiş detaylar içeren geçişinin nasıl yapılacağına karar verecek.

Bu yüzden de iki saatlik görüşmenin ilk yarım saati, bir grup yüksek seviye "rehber prensiplerinin" tartışılmasıyla geçti ve bu prensiplerden biri "CWG tarafından gelen bütün teklifler internetin devam eden sağlamlığını veya güvenliğinin devamını sağlamak zorundadır" idi.

Grup üyeleri işlemin hızından rahatsız olmaya başlayınca, bir sonraki 30 dakika işin farklı alt gruplara nasıl bölünebileceğinin tartışılması ile geçti. Bir sonraki 30 dakika da kişilerin farklı alt gruplara gönüllü olarak katılmaları ile geçti. Bu kişilerin daha sonra e-posta aracılığı ile de gönüllü oldukları grupları bildirmeleri istendi.

Son 30 dakika ise bir sonraki görüşmenin planlarının yapılması ile geçti. Bu görüşme, Amsterdam'da 19 ve 20 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek ve grubun yaklaşık olarak altıda biri bu görüşmede yer alacak.

Okuyucu Yorumları