İnternette viral olan "One Chip Challenge" bir çocuğun canını aldı

İnternette viral hale geldikten sonra bir anda her yere yayılmaya başlayan "One Chip Challenge"ın geçtiğimiz yıl yaşanan bir ölümle doğrudan ilgili olduğu kanıtlandı.

İnternette viral olan "One Chip Challenge" bir çocuğun canını aldı

Geçtiğimiz sonbaharda ABD - Massachusetts’ten 14 yaşındaki Harris Wolobah’ın hayatını kaybetmesinin ardından, ailesi bu acı olayın birkaç saat önce yediği ve internette viral olan bir baharatlı patates cipsi ile ilgili olabileceğinden şüphelenmişti. Associated Press tarafından elde edilen otopsi raporuna göre Wolobah’ın ailesi haklıydı.

Lise ikinci sınıf öğrencisi olan genç, aşırı derecede acı Carolina Reaper ve Naga Viper biberleriyle kaplanmış “One Chip Challenge” adlı Paqui marka cipsi yedikten sonra 23 Eylül 2023’te hayatını kaybetti. Wolobah, okuldayken cipsi denedi ve ardından mide ağrısı şikayetiyle revire gitti. Genç evine gönderildi ancak durumu kötüleşti ve hastaneye götürüldü, daha sonra hastanede hayatını kaybetti.

AP tarafından görülen otopsi raporuna göre ölüm nedeni, “kısa bir süre önce yenilen yüksek kapsaisin konsantrasyonuna sahip yiyecek maddesi ile bağlantılı kardiyopulmoner arest” olarak tanımlanıyordu. Ayrıca AP’nin bildirdiğine göre, çocuğun büyümüş bir kalbi ve doğuştan kalp kusuru vardı, ancak bu durumu çocuğun veya ailesinin önceden bilip bilmediği belirsizdi.

Paqui “One Chip Challenge” cipsleri

Paqui “One Chip Challenge” cipsleri ilk olarak 2016’da piyasaya sürüldü ve sosyal medyada hızla popülerlik kazandı. Tony Hawk ve Shaquille O’Neal gibi ünlüler bu meydan okuma cipslerini deneyerek viral oldular, ancak YouTube ve TikTok’ta dolaşan tüm kliplerde bu yiyeceğin baharatının küçümsenmemesi gerektiği açık bir şekilde gösteriliyordu.

Cipslerin çocuklar tarafından tüketilmemesi gerektiği konusunda bir uyarı olsa da, reşit olmayanlara satış konusunda resmi bir yasak bulunmuyordu. 2023’te Wolobah’ın hayatını kaybetmesinden önce bile, bu cipslerden zarar gören çocuklarla ilgili birçok rapor bulunuyordu.

Paqui, Wolobah’ın hayatını kaybetmesinden kısa bir süre sonra “One Chip Challenge” cipslerinin satışını durdurdu ve ürünle ilgili eğlenceli reklamları web sitesinden kaldırdı.