iOS için yeni dönem Mart'ta başlıyor: Neler değişecek?

ABD'li teknoloji devi Apple'ın, Avrupa Birliği ülkelerindeki kullanıcıların uygulama indirme ve ödeme işlemlerini App Store dışından da gerçekleştirilebilmesi için yapacağı değişiklikler ortaya çıktı.

iOS için yeni dönem Mart'ta başlıyor: Neler değişecek?

Apple, yeni Avrupa Birliği yasalarına cevaben Avrupa'da App Store ve iOS'un bazı bölümlerinde önemli değişiklikler yapıyor. Mart ayından itibaren Apple, AB sınırları içindeki kullanıcıların App Store dışından ve üçüncü tararaf uygulamamarketlerinden uygulama indirmelerine ve alışveriş yapmalarına izin verecek. Şirket bu değişikliklerin birçoğunu şu anda geliştiricilerin kullanımına sunulan iOS 17.4 beta sürümünde test ediyor.

Apple, kullanıcıları dolandırıcılık, kötü amaçlı yazılım ve diğer gizlilik ve güvenlik sorunlarına açık hale getireceğini savunarak bu değişikliklerin çoğuna uzun süredir direniyordu. Ancak AB'nin 7 Mart'ta yürürlüğe girecek olan Dijital Piyasalar Yasası uyarınca, Apple gibi büyük teknoloji şirketlerinin işletmelerinde önemli değişiklikler yapmaları gerekiyor.

Peki Apple bunu nasıl yapacak? Bu kararla birlikte neler değişecek? Apple'ın üst düzey yöneticilerinden Phil Schiller yaptığı açıklamada, şirketin App Store'u açması gibi bazı değişikliklerin kullanıcılar için risk oluşturacağına inandığını açıkça belirtti. En önemli değişiklikler, ilk kez App Store dışından ödeme alabilecek ve uygulama dağıtabilecek olan geliştiriciler için olacak. Yeni kurallara göre Apple, kendi mağazası üzerinden sunulmayan uygulamalar için bir inceleme süreci uygulayacak. "Noterization" olarak adlandırılan bu inceleme, otomasyon ve insan denetçiler kullanarak, platform bütünlüğüne ve kullanıcıları kötü amaçlı yazılım gibi şeylerden korumaya odaklanacak.

Apple ayrıca sık sık eleştirilen komisyon yapısını da değiştiriyor; böylece geliştiriciler abonelikler ve uygulama içi satın alımlar için yüzde 17 komisyon ödeyecek ve bu ücret ilk yıldan sonra çoğu geliştirici için yüzde 10'a düşecek.

Güncellemeler Avrupa'daki iPhone kullanıcıları için başka önemli değişiklikler de getirebilir. Apple, uygulama üreticilerinin temassız ödemeler için iPhone'un NFC çipine erişmesine olanak tanıyan yeni API'ler sunacak ve Apple Pay'e bağlı olmayan ödeme işlemlerine izin verecek.

Ayrıca Apple, Safari web tarayıcısında da bir değişiklik yaparak Avrupa'daki iOS kullanıcılarının iOS 17.4 güncellemesinden sonra uygulamayı ilk kez başlattıklarında varsayılan tarayıcılarını değiştirmek isteyip istemediklerini hemen soracak. Buna ek olarak, tarayıcı geliştiricileri Apple'ın kendi WebKit'i dışında bir motor kullanabilecekler, bu da Chrome ve Firefox gibi tarayıcıların siteleri görüntülemek için kendi teknolojilerini kullanan yeni sürümler yayınlamaları anlamına geliyor.