IP Çakışması Nedir, Nasıl Çözülür?

Bazen canımızı çok sıkan IP çakışması hatası nedir, nasıl çözülür? Açıklıyoruz...

IP çakışması nedir?

IP çakışması, aslen çok fazla rastlanmasa da sizi internet bağlantısından edebilen, can sıkıcı sorunlardan biri. İki veya daha fazla IP adresi çakıştığında bu cihazlardan biri veya daha fazlası, internete bağlanmakta sorun yaşayabiliyor.

Peki IP çakışması nedir ve onu nasıl engelleyebilir ve çözebilirsiniz? Gelin, bu sorulara birlikte cevap arayalım.

IP çakışmasının anlamı

IP çakışması, aynı ağdaki iki veya daha fazla cihaza aynı IP adresi atandığında oluşur. IP (internet protokolü) adresi 192.168.5.3 gibi bir dizi sayıdan oluşur ve bilgisayarınıza özel olarak atanır. Bu adres olmadan ağa bağlanamazsınız.

IP çakışması olduğunda genellikle bir uyarı veya hata mesajı görüntülenir. Sorun bazen kendiliğinden çözülse de, bu her zaman olmayabilir. IP çakışmaları genellikle yerel ağlarda (LAN) oluşur.

Çakışmalar hem statik (değişmeyen, elle ayarlanan), hem de dinamik (geçici, her seferinde tekrar atanan) IP adreslerinde yaşanabilir, ancak statik adreslerde yaşanma olasılığı daha düşüktür. Router'ların çoğu, IP adresi havuzunu yöneten DHCP (dinamik sunucu yapılandırma protokolü) sunucusuyla geldiğinden, IP çakışması yaşanma ihtimali düşmektedir.

Okuyucu Yorumları