iPad Air 2, iPad mini 3, 5K iMac ve fazlası!

Apple'ın yeni iPad'leri, 5K ekranlı yeni iMac'i ve fazlası hakkında bilmeniz gereken her şey!

iPad Air 2 ve diğerleri!

Apple, yeni nesil tabletleri iPad Air 2 ve iPad Mini 3'ü resmi olarak tanıttı. "5K" çözünürlüklü yeni iMac ve yeni iMac mini de bugünkü etkinlikte ortaya çıktı.

İsterseniz önce tam boyutlu iPad Air 2'den başlayalım. iPad Air 2, Apple'a göre "dünyanın en ince tableti". Sadece 6.1 mm kalınlığındaki yeni tablet, Apple'dan Tim Schiller'a göre "ilk iPad Air'den yüzde 18 daha ince bir profile sahip. Tasarım konusunda bir yenilik daha var. iPad Air 2, gümüş ve uzay grisi renk seçeneklerinin yanında, artık "altın" renk seçeneği de sunacak.

9.7 inç'lik bir ekrana sahip iPad Air 2'nin 1536 x 2048'lik ekran çözünürlüğü, selefiyle aynı. Ancak Apple'ın yeni geliştirdiği "zero air gap" teknolojisi sayesinde ekran, yansımaları yüzde 56 oranında azaltıyor ve bu sayede daha temiz, parlak görüntüler sunuyor.

iPad Air 2, iPad mini 3, 5K iMac ve fazlası!

iPad Air 2, dedikodulardaki gibi A8 işlemcisinin iPad için özelleştirilmiş bir sürümü olan 64-bit A8X yongasıyla geliyor. Apple'ın iddiasına göre bu işlemci, uygulamalar için yüzde 40 daha yüksek işlemci performansı ve oyunlarda 2.5 kat daha yüksek performans sunuyor. Bu geliştirmelerle birlikte görsellik anlamında çok iyi oyunlar bekleyebiliriz. iPhone 6 ve 6 Plus'taki M8 hareket işlemcisi ve bir basınçölçer sensörü de iPad Air 2'den esirgenmemiş.

Apple'ın yeni 8MP'lik iSight kamerası, f/2.4 odak aralığı ve 1080p video kaydı, 720p yavaş çekim yeteneklerine sahip. iPhone'daki Auto HDR özelliğinin yanında panorama ve burst modları da iPad Air 2'ye eklenmiş. Benzer biçimde Time-lapse özelliği, iPad Air 2'deki yerini almış. FaceTime HD kamerada da geliştirmeler yapılmış.

Touch ID ve fazlası ve iPad mini 3!

Touch ID ve fazlası ve iPad mini 3!

Touch ID ve fazlası

Apple, kullanıcılarının yeni iPad için en çok istediği işlevlerden birini yeni tabletine eklemiş. Giriş düğmesine entegre olan Touch ID parmak izi tarama işlevi, tabletin kilidini parmağınızla açmanıza veya ödemeleri kolayca yapmanıza olanak tanıyor.

Yeni iPad, Apple Pay ödeme sistemi için optimize edilmiş olsa da, NFC yongasına sahip olmadığından mağaza-içi satın almalarda kullanılamıyor.

Yeni ve daha hızlı Wi-Fi ile LTE'yi iPad Air 2'ye dahil eden Apple'a göre iPad Air 2'nin pili 10 saat dayanıyor.

iPad Air 2, Apple'ın işletim sisteminin en son sürümü iOS 8.1 ile geliyor. Türkiye fiyatları henüz belli olmayan tabletin 16GB Wi-Fi giriş modelinin fiyatı, 499 dolar. 4G'siz 64GB'lık modelin fiyatı 599, 128GB'lık modelin fiyatı ise 699 dolar olarak belirlenmiş.

4G mobil bağlantı özelliğinden mahrum kalmak istemiyorsanız, o halde 16GB'lık model için 629, 64GB'lık model için 829 veya 128GB'lık model için 829 dolar ödemeniz gerekiyor.

iPad Air 2'nin yurtdışındaki çıkış tarihi, "önümüzdeki haftanın sonu" olarak belirlenmiş.

iPad mini 3

iPad mini 3

Etkinlikte iPad mini'nin de üçüncü nesli olan iPad mini 3 tanıtıldı. iPad mini 3, aynı yeni iPad Air 2 gibi ilk kez Touch ID'le birlikte geliyor. Tabletin zaten iyi olan tasarımı ise biraz daha iyileştirilerek kaliteli hissiyata katkıda bulunulmuş.

7.9 inç'lik ekran boyutu korunurken, çözünürlük ilk kez "Retina" seviyesine yükseltilmiş. İşlemci olaraksa geçen seneki modeldeki A7 işlemciyle yetinilmiş. Cihazdaki RAM miktarının (kesin olmamakla birlikte) 2GB olduğu düşünülüyor; dolayısıyla işlemcinin sahip olduğu 64-bit mimarinin büyük bir etkisi olacak gibi görünmüyor.

iPad mini 2'dekine benzer 5MP'lik iSight kamerasıyla gelen yeni mini, yeni iPad Air 2'deki bazı optimizasyonlara da sahip. Bununla birlikte yavaş çekim gibi araçlardan bazıları, iPad mini 3'te bulunmuyor.

iPad mini 3'ün 16GB'lık modelinin fiyatı 399 dolardan, 64GB'lık depolamaya sahip modeli 499 dolardan, 128GB'lık fiyatının modeli ise 599 dolardan başlıyor. Wi-Fi + 4G destekli modellerin fiyatı ise 529 dolardan başlayarak 128GB'lık modelde 729 dolara uzanıyor.

Bu arada iPad Air'in ve iPad mini 2'nin hiçbir yere gitmediğini ve daha düşük bir fiyattan satılmaya devam edileceğini söyleyelim.

"Retina 5K" ekranlı iMac

"Retina 5K" ekranlı iMac

Bugünkü büyük etkinlikte iPad mini 3 ve iPad Air 2'nin yanında uzun zamandır hasretle beklenen "Retina 5K Ekranlı" iMac de ortaya çıktı.

27 inç'lik yeni iMac'in ekran çözünürlüğü, 5120 x 2880. İddialı konuşmanın ucunu birazcık kaçıran Apple'a göre bu çözünürlük "dünyanın en yüksek çözünürlüğü". Yeni iMac'in tüm yeniliği, yüksek çözünürlükten ibaret değil.

iMac, kenarlarında 5mm'ye kadar inceliyor ve seleflerine göre daha ince. Ekranı kontrol etmeye yönelik yeni bir yongaya sahip ve arka aydınlatma, artık gücü tasarruflu kullanıyor. Bu sayede yeni iMac, önceki nesil iMac'e göre yüzde 30 enerji tüketiyor.

3.5GHz'te çalışan Intel i5 işlemciden başlayan modellerde AMD R9 M290X GPU ve 1TB "füzyon sürücüsü", aynı zamanda Thunderbolt 2 bağlantı noktası bulunuyor.

4K TV'lerden bile uygun fiyatlı olduğu vurgulanan yeni iMac için en az 7.299 TL'yi (yurtdışı fiyatı 2.499 dolar) gözden çıkarmanız gerekiyor.

Yeni Mac mini

Yeni Mac mini

Yeni Mac mini

Apple, sonunda popüler Mac mini'sini de güncelledi. Yeni iMac mini, daha hızlı Wi-Fi, bir çift Thunderbolt 2 portu, OS X Yosemite ile geliyor ve 499 dolardan başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.

1.4GHz çift çekirdekli Intel Core i5 işlemciden (3MB yonga-üzeri paylaşımlı L3 önbellek) 999 dolarlık 2.8GHz çift çekirdekli Intel Core i5'e kadar farklı modellere sahip iMac mini'nin, temel modelinde HD Graphics 5000, en üst modelinde ise Intel'in Iris Graphics yongası bulunuyor.

iPad Air 2, iPad mini 3, 5K iMac ve fazlası!

Mac mini'nin tüm modelleri artık 802.11ac Wi-Fi'yi destekliyor. İki Thunderbolt 2 portunun yanında cihaz, dört USB 3 portuna, bir HDMI portu ve SDXC kart slotuna sahip. Apple, Mac mini'nin "dünyanın enerjiyi en verimli kullanan masaüstü bilgisayarı" olduğunu ileri sürüyor.

Yeni iMac'ler gibi yeni Mac mini de bugünden itibaren (yurtdışında) Apple Store'larda satışa sunuluyor.

Okuyucu Yorumları