iPhone Kullanıcılarını Korkutacak Cihaz

Apple kullanıcıları için kötü haber (ya da kabus gibi bir cihaz) geldi. Bu cihaz ile tüm iPhone'lar kırılabiliyor!

Artık iPhone da geçilmez değil

Gerek akıllı telefon gerek bilgisayar platformunda güvenlik seviyesini üst düzeyde tutan işletim sistemleri ve cihazları elbette o kadar güvenli değil, yalnızca henüz güvenlik duvarının nasıl atlatılabileceği bilinmiyor. Her kilit bir şekilde kırılabilir, bunun nasıl olacağını öğrenmek ise sadece bir zaman meselesi. Görünüşe göre o zaman, iPhone ve dolayısı ile Apple için dolmuş durumda.

GrayShift adında İsrail menşeli bir şirket tarafından üretilen GrayKey isimli minik bir kutu iPhone'ları kırabiliyor. Evet, buna iPhone X'da dahil. Şirketin çalışanlarından birinin eski bir Apple mühendisi olduğu bilinirken, GrayKey şu sıralar bir hayli ünlenmiş durumda. Bunun sebebi ise, ABD Dışişleri Bakanlığı Diplomatik Güvenlik Bürosu'nun bu cihazlardan satın almış olması.

Kısa bir süre önce Apple ve FBI, "şifre kırma" noktasında karşı karşıya gelmişti. FBI, San Bernardino saldırısında saldırganlardan birine ait bir iPhone'un kilidinin açılması için Apple'dan yardım istemiş ve fakat Apple bunu reddetmişti. Ancak gönünüşe göre FBI farklı bir yol bulmuş.

Bir Apple TV kutusundan hallice olan GrayKey, Lightning yoluyla iPhone'a bağlanabiliyor ve yalnızca saatler içinde iPhone giriş kodunu çözebiliyor. Elbette kodun zorluk seviyesine göre süre uzayabiliyor, fakat sonunda kırabiliyor. Cihazın fiyatı ise 15 bin dolar.

Öte yandan Apple şimdi farklı bir soruşturma ile karşı karşıya. Federal Hükümet, Apple'ı böylesine bir arka kapı bıraktığı için suçluyor. Her ne kadar terörist faaliyetler gibi güvenlik gerekçeleri ile bu arka kapılara ihtiyaç duyulsa da, öte yandan tüm kullanıcılar için bir güvenlik zafiyeti doğurduğu da aşikar. Bakalım Apple, GrayShift ve Federal Hükümet arasında bu süreç nasıl işleyecek.

Okuyucu Yorumları