iPhone'da zaten olan yapay zeka özellikleri

Apple'ın iOS 18 ile iPhone'a ekleyeceği yapay zeka özelliklerini herkes merakla beklese de, aslında şu an bile iPhone'larda bulunan bazı yapay zeka özellikleri var. Peki nedir bu özellikler? Gelin, birlikte göz atalım...

iPhone'da zaten olan yapay zeka özellikleri

Apple, yakın zamana kadar üretken yapay zeka hakkındaki gelişmelerde belirgin bir şekilde yer almıyordu. Bu durum, iOS 18 ile birlikte değişecek gibi görünüyor. Ama aslında iPhone üzerinde zaten bol miktarda AI özelliği mevcut ve diğerlerinin yanı sıra Kamera, Fotoğraflar ve Siri gibi popüler uygulamalardaki temel özellikleri destekliyor.

ChatGPT’nin dünya genelinde ilgi odağı haline gelmesinden ve teknolojik ilerleme yarışını başlatmasından bir yıldan fazla bir süre sonra Apple CEO'su Tim Cook, Şubat ayında yaptığı gelir duyurusunda Apple’ın üretken yapay zekaya yatırım yaptığını doğruladı. Konu hakkında pek fazla ayrıntı vermezken, “Apple için yapay zeka ve yapay zeka teknolojinde büyük bir fırsat bulunduğunu" söyledi.

Cook ayrıntıları minimumda tutsa da Apple’ın araştırması, şirketin iPhone’ları için cihaz içi yapay zeka hedefi doğrultusunda çalışabileceğini öne sürüyor.

iPhone ve diğer ürünleri için gelecek planlarını yalnızca Apple biliyor. Yine de, yeni iPhone’lar giderek büyüyen bir yapay zeka destekli özellikler listesine sahip. Bu özelliklerin arasında sesinizi dijital olarak klonlama yeteneği, iPhone fotoğraflarından metin kopyalama, yeni ve geliştirilmiş Otomatik Düzeltme, ünlü fotoğraf yetenekleri ve giderek daha da zeki bir hale gelen Siri yer alıyor.

Apple’ın Kişisel Ses özelliği, konuşma kaybı riski taşıyan kişilerin sevdikleriyle daha kolay iletişim kurabilmeleri için kendi seslerini taklit etmelerine olanak tanıyan, cihazdaki makine öğrenimini kullanan bir erişilebilirlik ayarı. iPhone, sesinizi öğrenmek için sizden 150 cümleyi yüksek sesle okumanızı istiyor. Daha sonra sesinizi analiz etmek için yapay zekayı kullanıyor ve onun sentetik bir versiyonunu oluşturuyor.

Bu yeni sentetik sesi kullanarak iletişim kurmak için, FaceTime ve üçüncü taraf uyumlu uygulamalarda metni konuşmaya dönüştürmek üzere iPhone’un konuşarak yazma araçları kullanılıyor.

Canlı Metin olarak adlandırılan, fotoğraftan metin kopyalama yeteneği ise, Google Lens’e benzeyen ve özellikle elinizle not almayı seviyorsanız, notlarınızı dijital ortama aktarmak için günlük olarak kullanabileceğiniz bir özellik. Elbette genel olarak herhangi bir fotoğraftan metin kopyalama yeteneği çevirmeniz gereken bir yazı (menü, sokak tabelası gibi) ile karşılaştığınızda oldukça işinize yarayacaktır.

Apple genellikle WWDC konferanslarında yeni iPhone yazılım özelliklerini açıkladığı için, Apple’ın iPhone’daki yapay zekaya yönelik planları hakkında daha fazla bilgi edinmek için çok fazla beklememiz gerekmeyecek.