iPhone'ların yeni 'Çalınan Aygıt Koruması' özelliği, ciddi bir soruna sahip: Nasıl düzelteceksiniz?

iOS 17.3 ile çalınan iPhone'lardaki kişisel verileri korumak için yeni bir hırsızlık koruması özelliği eklendi. Ancak bu özellik bazı konumlarda devre dışı kaldığından kullanıcılara büyük sorunlar yaratabiliyor. Neyse ki bunun bir çözümü var.

iPhone'ların yeni 'Çalınan Aygıt Koruması' özelliği, ciddi bir soruna sahip

Apple, geçtiğimiz günlerde yayınladığı iOS 17.3 ile Çalınan Aygıt Koruması özelliğini kullanıcılara sundu. Ama şimdi, bu özelliğin bilmeniz gereken önemli bir kusuru olduğu ortaya çıktı.

Çalınan Aygıt Koruması, bir hırsızın cihazı çaldıktan sonra Apple Kimliği de dahil olmak üzere önemli iPhone ayarlarını değiştirmesini engelleyerek telefonunuzu çalan kişiye müdahale etmeniz için size daha fazla zaman tanıyor. Özellik, iPhone bilindik bir konumda değilse 2 Face ID / Touch ID kimlik doğrulaması arasında bir saatlik bir "Güvenlik Gecikmesi" sunuyor. Bu sürede Apple Kimliği gibi önemli iPhone ayarlarını değiştirmek için biyometrik kimlik doğrulaması yapmanız, bir saat beklemeniz ve ardından ikincisini gerçekleştirmeniz gerekiyor.

Ancak, Çalınan Aygıt Koruması'nın ciddi bir kusuru var. Bir kullanıcı "Önemli Konumlar" özelliğini etkinleştirmişse ve o anda bilinen bir konumdaysa bu ekstra güvenlik önlemlerinden yararlanamıyor. Apple bu durumu Çalınan Aygıt Koruması destek belgelerinde "iPhone'unuz bilinen bir konumdayken bu ek adımlar gerekli olmaz ve aygıtınızın parolasını her zamanki gibi kullanabilirsiniz" olarak açıklıyor.

Apple bir konumu, kullanıcının o konumu ne sıklıkta ve ne zaman ziyaret ettiğine bağlı olarak önemli kabul ediyor. Bu veriler genellikle Siri Önerileri ve Fotoğraflar uygulamasındaki Anılar gibi şeyler için kullanılıyor, ancak Çalınan Aygıt Koruması için de kullanıldığından, belirli bir bar veya kafeyi sık sık ziyaret ediyorsanız bu durum sorun yaratabiliyor.

Apple'ın önemli bir konumu Çalınan Aygıt Koruması için tanıdık bir konum olarak nasıl belirlediği belirsiz. Ancak Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik > Konum Servisleri > Sistem Servisleri > Önemli Konumlar yolunu izleyerek Önemli Konumlar özelliğini kapatabiliyorsunuz. Devre dışı bırakıldıktan sonra, Çalınan Cihaz Korumasını kapatmak için Face ID veya Touch ID zorunlu hale gelecek.

Geçtiğimiz hafta yayınlanan iOS 17.4 beta 1 sürümünde Apple, güvenlik ayarlarını değiştirirken daima bir güvenlik gecikmesi şartı koyma özelliği ekledi. Bu, bir kullanıcının veya hırsızın, Apple ID parolasını ve diğer hassas güvenlik ayarlarını değiştirmeden önce her zaman bir saat beklemesi gerektiği anlamına geliyor. Bu özellik şu anda yalnızca beta test kullanıcıları tarafından kullanılabiliyor ve varsayılan olarak etkin değil.