İran Kripto Madenciliğini Bir Kez Daha Yasaklıyor

2021'in son aylarında kripto madencilik yasağını kaldıran İran, artan elektrik kullanımı nedeniyle yasağı bir kez daha getiriyor.

İran Kripto Madenciliğini Bir Kez Daha Yasaklıyor

Kripto para madenciliği özellikle Çin'in yasaklamaları sonrası tüm dünyaya oldukça hızlı bir şekilde yayıldı. Soğuk ve ucuz elektrik ücretlerinin olduğu yerlerde toplanan madenciler, bulundukları ülkelerin elektrik tüketim oranları oldukça etkileyebiliyorlar. İran da bu ülkelerden birisi. 2022'nin 26 Mayıs'ında kripto para madenciliğine getirilen yasağı getirilme sebebi de yine aynı sebep olarak dengesiz elektrik kullanımı ve artan elektrik kesintileriydi.

Son olarak İran Enerji Bakanlığı tarafından açılanan verilere göre İran'da elektrik tüketimi geçtiğimiz hafta 62.500 megawatt'ı geçti ve tüm zamanaların rekorunu kırmayı başardı. Artan bu oran bölgesel elektrik kesintilerini de artırırken, bazı fabrikaların üretiminde aksamalar yaşanmaya başlamış durumda.

Konu hakkında harekete geçen ülkenin enerji bakanlığı, önümüzdeki ayın başından itibaren madencilik şirketinin ulusal şebekeden elektrik beslemesi alamayacaklarını açıkladı. Önümüzdeki haftalarda enerji tüketiminin daha da artacağını açıklayan bakanlık, madencilere olan desteği kısmi olarak kesmiş durumda.

Öyle ki İran'da yetki lisanslarına sahip 118 madencilik şirketi bulunuyor ancak bu madenciler ay başından itibaren enerjilerini kendiler üretmek zorundalar.

Bu haber Chip Online ve BTCHaber işbirliği ile hazırlanmıştır.