İşlemcilerde çekirdek sayısı neden önemli?

Satın alacağınız PC'nin işlemcisinde kaç çekirdek olduğu ne kadar önemli? Cevaplıyoruz...

Çekirdek sayısı önemli mi?

Konu laptop veya masaüstü bilgisayarlar olduğunda, tek çekirdekli işlemcilere rastlamanız artık güç. Artık çoğu işlemci 2, 4 veya 6 gibi çoklu çekirdeğe sahip.

Çekirdek sayısı bir işlemcide arayacağınız en önemli özelliklerden. Ancak performans konusunda her şeyi çekirdek sayısının belirlemediğini, mimari, saat hızı gibi etkenlerin de büyük rol oynadığını unutmamak gerekiyor.

Günlük bir kullanıcıysanız, çoklu çekirdeğin avantajlarından faydalanabilmeniz için kullandığınız programların buna göre geliştirilmiş, "multithread" (bir başka deyişle çoklu iş parçacığı) destekli olması gerekiyor. Bunun yanında birden fazla işlemci gücüne dayanan programı aynı anda çalıştırıyorsanız (video işleme, sıkıştırma araçları gibi), işlemci çekirdeği sayısı performansınızı katlayabilir.

İyi haber, birkaç sene öncesinin aksine günümüz uygulama ve oyunlarının birçoğunun çoklu işlemcileri destekliyor olması. Günümüz oyunlarının, grafik ve video işleme yazılımlarının önde gelenlerinin çoklu çekirdekleri sonuna kadar kullandıklarını belirtelim.

Okuyucu Yorumları