ISP'lerden P2P'yi yasaklamaları istenebilir

IFPI kurumu Torrent sitelerinin engellenmesi gerektiğini öne sürerek politikacılarla temasa geçti.

Torrent'e yasak!

Korsan MP3 müzik ile savaş konusunda dünya çapında müzik kayıt endüstrisini temsil eden IFPI en büyük korsan trafiğinin P2P ağlarında yaşandığını ve servis sağlayıcıların Pirate Bay gibi torrent içeriği sağlayan bu tür siteleri içeriği ne olursa olsun engellemesi gerektiğini öne sürdü. Kurumun önerileri kısaca şöyle:

İçeriği filtreleyelim
Servis sağlayıcılar sistemlerinde barındırılan müzik dosyalarına filtre uygulamalı ve her müzik dosyasının "dijital parmak izini" bir veritabanı ile karşılaştırıp korsan kayıtları sistemlerinden çıkartmalılar.
Bu yöntem Kazaa gibi sistemlerde işe yarayabilir, ancak Bittorrent gibi protokollerde çalışması pek mümkün değil.

Protokolü engelleyelim
Korsan içerik ile mücadele etmenin en kesin yolu, P2P protokollerini tümden engellemek. O zaman torrent ve benzeri her türlü illegal dosyanın transferini engellemek mümkün olacaktır.

Ancak bu aşamada legal dosyalarını Internet üzerinden P2P ağlarda dağıtan serbest müzik veya film şirketlerinin de büyük darbe alacağı gözden kaçıyor.

Popüler web siteleri kapatılsın
Torrent paylaşımına izin verilen The Pirate Bay gibi popüler siteler kapatılsın, böylece Internet kullanıcılarının Torrent kaynak dosyalarına erişimi engellensin.
IFPI geçtiğimiz yıl İsveç'in en büyük ISP'si Perspectiv'i allofmp3 sitesini engellemeye razı etmişti. Ancak bunu öğrenen The Pirate Bay Internet'e Perspectiv üzerinden bağlanan tüm Internet kullanıcılarına erişimi durdurunca, ortaya çıkan şikayet seli üzerine bu engel anında kaldırılmıştı.

Her ne kadar yukarıda listelenen öneriler kulağa garip gelse de, alınan bilgiye göre Avrupa parlamentosunda bir grup politikacı IFPI'nin önerilerine sıcak bakıyor. Bu da konunun kanun teklifi olarak ortaya çıkabileceği ihtimalini akıllara getiriyor.

Okuyucu Yorumları