İşte Monitör Dünyasının Yeni Yıldızları!

Yeni AOC ve Philips monitörleri görmek için Madrid'e gittik yeni tanıtılan modelleri yakından değerlendirdik. İşte monitör dünyasının yeni yıldızları!

MMD yeni monitörlerini tanıttı

Bu makalemizde, geçtiğimiz hafta sonu Madrid'de gerçekleşen ve bizim de yerinde takip ettiğimiz, AOC ve MMD Philips etkinliğinde bize anlatılanları ve yeni tanıtılan monitör modelleri hakkında bilgileri kısa kısa sizlere aktaracağız.

Bildiğiniz gibi zaten sizlerle sık sık gerek Philips gerek AOC monitör modellerinin incelemelerini paylaşıyoruz. Yeni tanıtılan tüm monitör modelleri elimize ulaşıyor. Madrid'de gördüğümüz modeller de Türkiye'de satışa çıktığında elimize geçecektir. Peki, yeni modeller neler ve ne gibi özellikler barındırıyorlar? Onlara geçeceğiz, ancak öncelikle monitör pazarında neler olup bitiyor, kısaca bir göz atalım.

Monitör Pazarında Lider Konumda

Öncelikle Philips monitörlerinin marka lisans ortağı MMD'nin ve dünyanın en yaygın monitör üreticisi TPV'nin yan kuruluşu olan AOC monitörlerin global pazardaki payının yüzde 36.2 ile lider pozisyonda olduğunu görüyoruz. Her geçen yıl üzerine koyarak devam eden Philips ve AOC monitörler, 2018 yılında da yüzde 6'lık bir büyüme sağlarken, şirketin 2019 tahmini ise yüzde 15 şeklinde.

Peki, kullanıcıların monitör satın alırken tercihleri neler, monitör trendi nasıl şekilleniyor? Oranlara göre kullanıcıların eğilimi kavisli ve 2K / 4K monitörlere olurken, öte yandan IPS panele sahip monitör modellerinde yüksek oranda tercih edilebilirlik söz konusu. Kullanıcılar 27" inç ve üzeri boyutlu monitörleri satın alıyor; oyun tarafında ise 144Hz panelli monitörlerin satışında büyük bir artış yaşanıyor. Bu oranların 2020 yılında daha fazlası artması bekleniyor, ancak elbette 2020 yılında trendler farklılık göstermeye başlayacaktır; kategoriler, özellikle panel tazeleme hızı, çözünürlük ve boyut noktalarında yenilenecektir.

AOC ve Philips'in hemen her kategori için uygun bir monitör modeli bulunuyor. Etkinlikte karşımıza çıkan yeni modellere de baktığımızda; resim kalitesi, tasarım, yeşil, yani çevreye duyarlı, kullanım kolaylığı sağlayan ve esnek kullanım seçenekleri barındıran modelleri olduğunu görüyoruz. Peki, bunlar hangi modeller, özellikleri neler ve ne zaman satışa sunulacaklar. Şimdi tanıtılan modeller arasında en dikkat çekici bulduklarımızı sizlerle paylaşalım. Önce Philips tarafına bakalım, ardından da AOC modellerini görelim.

Trend analizlerini ve yeni tanıtılan monitör modellerini görmek için hemen yukarıdaki videomuzu izleyebilirsiniz.

Philips 222B9T: SmootTouch Monitör

Philips 222B9T: SmootTouch Monitör

Yeni monitörlerden biri Philips'in B Line kategorinde yer alıyor ve özellikle POS terminal sistemlerinde, otel, mağaza ve restoranlarda, eğitim alanında kullanılabilecek bir model oluyor. Philips 222B9T olarak isimlendirilen bu modelin amacı, esnek yapısı ve SmootTouch olarak isimlendirilen dokunmatik yüzeyiyle, kullanıldığı alanlarda işlevselliği arttırmak. Suya ve toza karşı dayanıklı yapıda tasarlanan monitör, bu sayede kullanım alanını çeşitlendirirken, Philips'in diğer monitör modellerinde yer alan Flicker-free olsun, LowBlue Modu olsun, pek çok özelliği içeriyor. Bu ay satışa çıkacak olan Philips 222B9T, elbette daha çok kurumsal alanın konusu. O nedenle şimdi biraz daha ilgi çekici olan bir diğer monitöre geçelim.

Philips 329P9H: USB-C Dock İstasyonlu Monitör

Philips 329P9H: USB-C Dock İstasyonlu Monitör

Philips'in B2B alanında daha önce de incelediğimiz pek çok modeline tasarım itibariyle benzeyen, ancak yeni özellikler kazandırılarak karşımıza çıkan bir diğer modeli ise, Philips 329P9H oluyor. Özellikle ofis çalışanları, profesyoneller tarafından kullanılacak olan bu model, 32 inç boyutunda bir ekranın sahibi. UltraClear 4K çözünürlük taşıyan ekran, test merkezimize geldiğinde daha detaylı değerlendireceğiz, ancak etkinlikte gördüğümüz kadarıyla gayet net görüntüler üretebiliyor. Yetkililerin söylediğine göre bu model, özellikle grafik uygulamaları, CAD veya 3D modelleme üzerinde çalışırken aşırı doğruluğa ihtiyaç duyanlara uygun bir monitör.

Bu monitörün diğer büyük esprisi, çalışanların ofis içindeki kullanım şeklini desteklemek. Bunun en önemli yollarından biri ise kuşkusuz kablo kalabalıklığını en aza indirmek. Philips, bunun için bu modelinde USB-C bağlantısı kullanılıyor ve bu istasyon ile dizüstü bilgisayarınızın şarjı sağlanıyor, dosya transferleri tek noktadan yapılabiliyor. Öte yandan elbette Philips'in diğer modellerinde de gördüğümüz SmartErgoBase taban ise, monitörü eğip sağa sola döndürme ve rotasyon yapabilme imkanı tanıyor. Ayrıca LightSensor teknolojisi ve PowerSensor de bu modelde mevcut. Monitör üzerinde kızıl ötesi sensörler yer alıyor, böylece eğer kullanıcı ekran başında değilse, monitörün parlaklığı otomatik olarak ayarlanıyor ve bu sayede de enerji tasarrufu sağlanıyor.

Son olarak Philips 329P9H'nin üzerinde açılır kapanır bir webcam olduğunu da söyleyelim. Webcam'i kullanmadığınızda döndürüp gizleyebiliyorsunuz. Elbette bu webcam sayesinde, bilgisayarda oturum açarken, Windows Hello yüz tanıma özelliğini de kullanabiliyorsunuz.

Philips Momentum 326M6VJRMB: Konsol Oyuncularına Özel

Philips Momentum 326M6VJRMB: Konsol Oyuncularına Özel

Philips'in özellikle konsol oyuncularına özel olarak hazırladığı monitör ailesi Momentum'a ait 43 inçlik bir modeli daha önce incelemiştik. Şimdi buna bir yenisini daha ekleyen Philips, yeni model ile 32 inç boyutunda bir görüntü sunuyor ve yine elbette Ambiglow ışıklandırmalarıyla fark yaratıyor.

Yeni modelin tam adı Momentum 326M6VJRMB. 4K UHD ekrana sahip olan bu yeni model, DisplayHDR 600, düşük Input Lag ve iyi bir ses sağlaması için DTS Sound teknolojisiyle donatılmış.

Monitörün hemen altına yerleştirilen LED'ler vasıtasıyla, konsol oyuncularının oyunun atmosferine kolaylıkla adapte olmaları amaçlanırken, öte yandan bu ambiyans hizmetinden yalnızca oyunlarda değil, film veya dizi izlerken de yararlanabilmeleri mümkün kılınmış.

600 kandela parlaklık, 80m:1 dinamik kontrast oranı, HDMI 2.0, DisplayPort 1.4, USB 3.0 gibi bağlantıların da sahibi olan bu monitör de bu ay itibariyle satışa sunuluyor. Yakında bizlere de ulaşır, biz de sizlere nasıl bir performans sunduğundan bahsederiz.

Philips 241B7QGJ: Yeşil Monitör!

Philips 241B7QGJ: Yeşil Monitör!

Yeni Philips monitörlerinden biri de, başta da söylediğimiz gibi yeşil, yani çevreye duyarlı olan bir modeli 241B7QGJ oluyor. A++ enerji sınıfı olarak kategorilenen bu model, yüzde 40 oranında enerji tasarrufu sağlıyor ve bunu yaparken az önce de bahsettiğimiz, monitörün üzerindeki PowerSensor ve LightSensor'leri kullanıyor. Böylece ekranın başında olmadığınızda, parlaklık oranı otomatik olarak düşürülüyor, bu da kuşkusuz enerji tasarrufunda bulunmanızı sağlıyor.

Bu model, enerji tasarrufu sağlaması ve bu sayede bütçenizi koruması açısından önemli olduğu kadar, özellikle çevreye duyarlı olan kullanıcılar tarafından sevilecek. Zira bu monitörün tüm plastik gövdesi, metal şasi parçaları ve paketleme materyalleri dahil yüzde 100 geri dönüştürülebilir malzemelerden üretilmiş.

IPS panelden oluşan Philips 241B7QGJ, 23.8 inç ekran boyutuna ve Full HD çözünürlüğe sahip. Flicker-free, LowBlueMod, 250 kandela parlaklık, 1000:1 tipik kontrast oranı ve 5ms tepki süresi gibi özelliklerin sahibi olduğunu da söyleyelim.

AOC U32U1 ve AOC Q27T1: Ödüllü Porsche Dizaynlı

AOC U32U1 ve AOC Q27T1: Ödüllü Porsche Dizaynlı

Evet, geldik etkinlikte karşımıza çıkan AOC monitörlere. AOC tarafında özellikle tasarım odaklı yeni monitörler ve oyunculara özel modeller mevcut. Tasarım noktasında Porsche dizaynı benimsemeyi sürdüren AOC, oyuncular için de AGON serisini genişletiyor.

Önce Porsche dizaynlı modellere bakarsak, AOC'nin etkinlikte 2 yeni modelini tanıttığını söyleyebiliriz. Bunlardan AOC U32U1, özellikle tasarımıyla Red Dot 2019 Tasarım ödülü kazanmasıyla dikkat çekiyor. Tasarımı, ünlü Porsche tasarım stüdyosu tarafından hazırlanan model, 4 tarafıyla çerçevesiz, ince ekranı ve parlak metalik standıyla sofistike bir görselliğe sahip. Pivot özelliği içermesi sayesinde ekranı rahatlıkla çevirebildiğiniz model, video ve fotoğraf profesyonelleri için uygun bir monitör oluyor.

31.5 inç boyutunda IPS panelin sahibi olan AOC U32U1, VESA Display HDR600 ve HDR 10 standartlarını benimsiyor. 10-bit renk derinliği, DCI-P3 renk uzayının yüzde 90'ını kapsama gibi özellikleri neticesinde hem fiziksel görselliği hem sağladığı görsellikle etkileyici bir model olmuş doğrusu.

Bu arada bu modelin ergonomiye dayalı en önemli özelliklerinden biri de, ekranı çevirdiğinizde, bağlantıların bulunduğu alanın sabit kalması. Böylece kablo karmaşası yaşanmıyor, kablolar hareket etmiyor, bu da ekranı daha özgür hareket ettirebilme imkanı tanıyor.

Diğer Porsche tasarımlı AOC model ise AOC Q27T1 oluyor. Bu monitör, daha önce Almanya'nın Leipzig şehrinde gördüğümüz AOC PDS241 ve AOC PDS271 ile benzer tasarım detayları içeriyor. Benzer, fakat bu kez daha keskin, daha agresif hatlı tasarlanan metalik ayak, yine Porsche tasarım stüdyosu eseri elbette.

AOC Q27T1, asimetrik standı ile ilk kez 2 yıl önce tanıtılan Porsche tasarımlı seleflerinin mimarisini sürdürürken, 27 inç boyutlu parlama önleyici kaplamalı IPS paneli ile 2560x1440 piksel çözünürlük sağlıyor. Bu modelde de NTSC renk uzayının yüzde 90'ını kapsayan AOC, 60Hz tazeleme miktarı, 350 kandela parlaklık, 1300:1 tipik kontrast oranı gibi özelliklerini bizlere sunyor.

AOC'nin bu modelinin temmuz ayında raflarda olması bekleniyor. Bir önceki Red Dot 2019 ödüllü AOC U32U1 için ise biraz beklememiz gerek; bu model 2019 içinde çıkacak, ancak net tarih henüz yok.

G-Sync ve FreeSync ile En İyisini İsteyen Oyunculara Özel

G-Sync ve FreeSync ile En İyisini İsteyen Oyunculara Özel

AGON, AOC'nin özellikle oyunculara hitap eden monitör ailesi. Bugüne kadar AGON serisinden çok sayıda modeli inceleme şansı bulduk. Bunlar arasına kısa bir süre önce yenileri de katıldı ve bu etkinlikte bu modeller de karşımıza çıktı.

NVIDIA G-Sync tarafında AGON 3 AG273QCG modeli, AMD FreeSync tarafında ise AGON 3 AG273QCX modeli ile 165 Hz ve 144 Hz değerinde tazeleme hızı sunuluyor. 1 ms tepki süresiyle dikkat çeken monitörler; RGB ışıklandırması, 400 nitlik yüksek parlaklık değeri, 2K ekran çözünürlüğü ve 27 inç boyutunda kavisli ekranıyla dikkat çekiyor.

Ancak AGON ailesinde yeni bir model var ki, özellikle çok daha geniş ekranda oyun oynamak isteyenlere göre. O da yeni tanıtılan AOC AG353UCG oluyor.

G-Sync ve FreeSync 2 teknolojilerini bulunduran bu model, NVIDIA ve AMD ekran kartı sahiplerine hitap ediyor. Tam 35 inç büyüklüğünde kavisli ve 200 Hz paneliyle AOC AG353UCG, 3440x1440 piksel çözünürlüğe sahip. DisplayHDR teknolojisi de monitörde mevcut. Yayvan yapısıyla 21:9 görüntü oranı sunan monitör, oyunların yanı sıra evde sinema keyfi yapmayı tercih eden oyun severler tarafından da beğenilecek gibi görünüyor.

1000 kandela parlaklık, 2000:1 kontrast oranı, 178 derece görüş açısı, kavisli yapısı ve geniş bağlantı desteğiyle beraber AOC AG353UCG'nin haziran ayında satışa sunulması bekleniyor.

Okuyucu Yorumları