Philips Momentum 436M6VBPAB İnceleme

Ambiglow özellikli 4K HDR ekran nasıl olur? Monitör gibi monitör Philips Momentum'u inceledik!

CHIP Online Notu 93
  • Parlak
  • HDR desteği
  • Adaptive-Sync desteği
  • Geniş renk gamutu
  • Tasarım
  • İmaj kalitesi
  • Doğal kontrast oranı
  • Uzaktan kontrol
  • 1 HDMI portu

Evet, geçtiğimiz eylül ayında Berlin'de ziyaret ettiğimiz IFA 2018'de Philips standında ilk izlenimlerde bulunduğumuz Momentum monitör, sonunda ülkemize geldi ve satışa çıktı. Elbette test merkezimize de uğramamazlık etmedi. Bu incelememizde Philips'in Momentum adını verdiği, tam kod adıyla ise Momentum 436M6VBPAB olarak bulunabilecek monitörünü tüm detaylarıyla değerlendireceğiz.

Hemen hızlıca monitörün anahtar özelliklerinden bahsedelim. Bu monitör tam 43 inç boyutunda bir ekrana sahip. 4K çözünürlük üreten ekran, HDR desteği gösteriyor ve hem profesyonel kullanıcılara hem de oyun severlere hitap ediyor. Bu devasa monitöründe Quantum Dot panel teknolojisini kullanan Philips, öte yandan Ambiglow ışık teknolojisini de bizlere sunuyor. Detaylarında daha pek çok özellik barındıran monitöre, şimdi daha yakından bakalım.

Devasa ekranlı bir monitör

Devasa ekranlı bir monitör

Geniş bir çalışma alanı mı istiyorsunuz? Philips Momentum tam olarak bunun için tasarlanmış bir model oluyor. Az önce de söylediğimiz gibi 43 inç boyutunda bir ekranın sahibi olan monitör, boyutlarıyla televizyondan hallice diyebiliriz. Siyah ince ekran çerçeveleri metalik standıyla oldukça şık görünen monitör, özellikle ışıkları yandığında geceleri güzel görünümünü arttırıyor.

Kullanılan LED'lerle ekranın arkasına ışık halesi yaratan monitör, böylece hem etkili bir çalışma ortamı yakalayabilmenize hem de çalıştığınız ortama hoş bir ambiyans katıyor. Elbette Ambiglow ışıklandırmadan yalnızca çalıştığınız anlarda değil, film izlerken veya oyun oynarken de oldukça faydalanıyorsunuz.

Monitörün bağlantılarına baktığımızda ise, gerek çalışma gerek oyun desteği için yeteri kadar bağlantı bulundurduğunu görüyoruz. DisplayPort 1.4, mini DisplayPort 1.4 ve HDMI 2.0 bağlantı noktalarıyla hem PC hem konsol için bağlantı sunan monitör, ayrıca USB-C ve 2 adet hızlı şarj destekli USB 3.0 noktası da bulunduruyor. Öte yandan ses giriş ve kulaklık çıkışı da burada mevcut. Bu arada keşke ikinci bir HDMI bağlantısı daha olsaymış demeden de geçmeyelim. Zira PC değil de laptop ve konsol ile çalışıyorsanız, tek HDMI noktası size yetmeyecek.

Philips Momentum görüntü özellikleri neler?

Philips Momentum görüntü özellikleri neler?

Philips Momentum, 4K çözünürlüğünde görüntü sunuyor. Geniş ekranda geniş çözünürlük sunmasıyla ister geniş finans tabloları üzerinde çalışın, ister video ve grafik uygulamaları üzerinde, bu ekran size yeterli alanı sağlıyor. Ayrıca özellikle grafik tasarımcıların bekledikleri doğru renkleri de üretebilen monitör, Quantum Dot panel teknolojisini kullanıyor. Monitör, sRGB renk gamutunun yüzde 145'ini içeriyor.

Bunun yanı sıra DisplayHDR 1000 özelliği de gösteren model, böylece kontrast, parlaklık ve renk kalitesi konusunda gayet tatmin edici. Parlaklık noktasında tipik olarak 720 kandela, maksimum değerde ise 1000 kandela sonuç üreten monitör, kontrast oranıyla da etkileyici; 4000:1 tipik, 50M:1 SmartContrast içeriyor.

Daha önce incelediğimiz diğer büyük ekranlı Philips monitörlerde bulduğumuz MultiView özelliği Momentum'ta da var. MultiView ile eş zamanlı olarak PC ve dizüstü bilgisayardan görüntü aktarabiliyorsunuz. Böylece size istediğiniz çalışma esnekliğini yaratıyor.

Philips Momentum performansı nasıl?

Philips Momentum performansı nasıl?

Performans açısından değerlendirecek olursak, gerek görüntü performansı gerek renk skalası gerek parlaklık ve kontrast oranlarıyla başarılı bir görüntü sağlayabilen monitör, özellikle renk üretiminde Quantum Dot arka aydınlatmalardan faydalanıyor ve doymuş renkler üretebiliyor.

Monitörün üzerinde durmamız gereken bir diğer özellik ise oyun noktasında karşımıza çıkıyor. Adaptive-Sync desteği sunan bir monitör olan bu monitör, böylece iyi bir oyuncu. AMD GPU'larda ve Xbox One'da yer alan Adaptive-Sync desteği ile akıcı bir oyun deneyimi elde edebiliyorsunuz. Yani bu ne demek? Bu özellik, AMD ekran kartlı PC'den veya Xbox'tan gelen görüntüyü, ekranın yenileme hızı ile senkronize edebiliyor. Böylece görüntü yırtılmalarının önüne geçiliyor ve bu da kuşkusuz akan görüntüler anlamına geliyor. DTS ses destekli 7W amplifikatörlü hoparlörlerin de oyun keyfinizi destekleyecek ölçüde olduğunu da söyleyelim. Elbette bunun yanı sıra film izlediğiniz anlarda da. Zira özellikle Ambiglow sayesinde ve kullanılan MVA panel sayesinde -ki bu panelin kontrast oranı az önce de değerlerle bahsettiğimiz üzere bir hayli yüksektir- bu devasa monitörde bol bol film izlemek isteyeceksiniz.

Bu arada cihazın kutusunda bir uzaktan kumanda da yer alıyor. Böylece kolay bir kontrol sağlayabiliyorsunuz. Ayrıca yine kutu içeriğinde gerek HDMI gerek DisplayPort gerekse USB kablolarının tümüne ulaşabileceğiniz bilgisini de verelim.

Özetle

Sonuç olarak Philips'in Momentum monitörü IFA 2018'den bu yana beklediğimize değmiş. Momentum 436M6VBPAB, gayet başarılı bir model oluyor. Eğer böylesi geniş bir monitöre ihtiyacınız varsa, bir bakmadan geçmeyin derim.

Monitörün fiyatı ise şu sıralar 5800 TL dolaylarında.

Kimler Almalı

Büyük boyutlu bir monitör arayanlar, hem çalışma ortamı, hem eğlence amaçlı bir kullanım imkanı tanıyan Philips Momentum 436M6VBPAB modelini rahatlıkla tercih edebilirler.

Alternatifleri

Eğer yine benzer ebatlarda farklı bir monitör alterantifi daha bakıyorsanız yine Viewsonic VX4380-4K modelini de inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Philips Momentum 436M6VBPAB
Ürün Markası Philips
CHIP Online Notu
93
Ekran 43 inç
Çözünürlük 3840x2160
Tarama Hızı 60Hz
Görüntüleme Oranı 16:9
Panel Quantum Dot MVA LCD
Tepki Süresi 4 ms
Parlaklık 720 kandela, 1000 kandela (maks)
Kontrast 4000:1
SmartContrast 50.000.000:1
Görüş Açısı 178/178 derece
Bağlantılar DisplayPort 1.4, mini DP 1.4, HDMI 2.0, USB-C, USB 3.0 (2 adet), ses, kulaklık
Boyutlar 976 x 661 x 264 mm