İşte Toyota'nın minik robotu Kirobo Mini

Toyota, bu kez hız canavarı otomobilleri ile değil, sadece 10 santimlik minik robotu Kirobo Mini ile karşınızda!

İşte Toyota'nın minik robotu Kirobo Mini

Araba sürmek bazen tek kişilik bir uğraş olabilir. Ancak Kirobo Mini ile beraber, artık yolda bir yerden başka bir yere giderken tek dostunuz radyonuz olmayacak.

Toyota tarafından geliştirilen bu küçük robot, bir sanal arkadaş olarak hareket etmek için tasarlanmış ve arabanın içerisindeki (veya herhangi bir yerdeki) insanların konuşmalarını dinleyerek bunlara cevap veriyor. 10 santimetre boyundaki robotun boyutu da rahatlıkla etrafta taşınabilmesi anlamına geliyor.

Bu küçük robotun arkasındaki teknoloji ise oldukça basit. Kirobo'nun mikrofonundan alınan ses, bir uygulama çalıştıran akıllı telefona gönderiliyor ve telefon bu veriyi, ses tanıma hizmeti sunan bir Toyota bulutundan geçirerek uygun bir cevap buluyor. Bu cevap da akıllı telefon uygulaması aracılığı ile Kirobo'ya gönderiliyor.

Bu durum da robotu temel olarak sadece özel bir görüntüye sahip olan bir mikrofon ve hoparlöre çeviriyor. Peki bu durumda neden robot arabanın paneline yerleştirilerek Apple'ın Siri'si veya Google Now gibi kullanılmıyor?

İşte Toyota'nın minik robotu Kirobo Mini
Fuminori Kataoka

Bu sorunun cevabı, sistemi tasarlayan Toyota'nın proje yöneticisi Fuminori Kataoka'dan geliyor: "Japonya'daki çocuklar pelüş hayvanları ile konuşuyorlar. Aslında gerçekten bir iletişim kurmuyorlar ama kalplerinde (iletişim kurduklarını) hissediyorlar. Bu yüzden de insanlar bu tarz bir şey ile konuşmayı, bir gezinti (navigasyon) sistemi ile konuşmaktan daha çekici buluyor."

Ayrıca Toyota, robotun sadece bir makine gibi hissettirmemesi için diğer bazı detaylara da el atmış durumda. Robot, konuştuğu kişiye doğru kafasını döndürüyor ve konuşurken iki kolunu da oynatabiliyor. Robotun içerisinde bulunan bir kamera da bir kişinin yüz ifadesini okuyarak ruh halini algılamaya çalışıyor. Tabii ki Kirobo Mini'nin Pazartesi günü tanıtıldığı Tokyo'daki Ceatec elektronik fuarında bu işlem o kadar zor değildi. Sevimli robotla konuşan herkes gülümsemekteydi.

Diğer özelliklerin arasında ise konuşmalar aracılığı ile sahibinin kişisel tercihlerini "öğrenmek" yer alıyor.

İşte Toyota'nın minik robotu Kirobo Mini

Robot, pilleri ile 2.5 saate kadar çalışabiliyor. Toyota, Kirobo Mini'nin satışına bu hafta Tokyo'daki ve Aichi'deki satıcılarda başlayacak. Robotun fiyatı 39.800¥ (yaklaşık 400 dolar) olarak belirlenmiş ve bulut hizmetinin kullanımı için de 300¥ aylık ücret söz konusu.

Ürün, önümüzdeki yıl içerisinde Japonya'nın genelinde sunulacakken, diğer ülkelere ne zaman sunulacağı (veya sunulup sunulmayacağı) henüz belli değil...

Okuyucu Yorumları