Japon devinden, ev fiyatına 8K televizyon!

Japon devinin 8K çözünürlük sunan ilk TV'lerinin fiyatı, neredeyse bir ev fiyatı kadar yüksek!

Full HD, çok geride kaldı!

Sharp, sınırlı sayıda 8K televizyonun satışına önümüzdeki ay başlayacak ve bu adım, Japonya'da önümüzdeki yıl başlaması planlanan deneme yayınları için ilk adım olacak.

Super Hi-Vision olarak da adlandırılan 8K, 7.680 x 4.320 piksel çözünürlüğüne sahip ve bu da günümüzün televizyonlarının 16 katına denk geliyor. Görüntü kalitesine inanmak için ise görmek gerekiyor. Bu görüntü, çoğu sinemadan daha yüksek kalitede ve henüz üst seviye televizyon marketinde görülmeye başlanan 4K'nın dört katı çözünürlüğe sahip.

Yeni televizyonlar ilk olarak yayıncılara ve video üretim firmalarına sunulacak ve 30 Kasım tarihinde satışına başlanacak. Sharp, henüz bir fiyat belirtmiş değil ancak Nikkei gazetesinin belirttiğine göre 85 inçlik ekranın fiyatı 15 milyon¥ (yaklaşık 125.000 dolar) olacak.

Nikkei'nin söylediğine göre bu fiyata rağmen Japonya'nın genel yayıncılarından NHK, şimdiden düzinelerce ekran siparişi vermiş durumda. NHK, önümüzdeki yıl 8K test yayınlarına başlamayı ve Tokyo'da düzenlenecek 2020 Olimpiyatlarından önce düzenli hizmet sunmayı planlıyor.

NHK, 8K'nın gelişiminin arkasındaki temel güçlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Formatın üzerindeki çalışmalar, Japonya'da düzenli HD yayınların başlamasının birkaç yıl sonrasına denk gelen ve çoğu evin bir HD TV'ye sahip olmasının yıllar öncesine denk gelen 1995'e kadar gözlenebiliyor.

Ekipman üreticileri ve IT firmaları ile ortak olarak çalışan yayın firması, her yıl sistem üzerinde düzenli bir geliştirme göstermekteydi.

Kasım ayının başlarında Japonya'da gerçekleştirilecek olan Ceatec fuarında Sharp'ın televizyonları tanıtması bekleniyor. Sharp'ın yanı sıra Samsung ve LG de prototip 8K televizyonları bu yıl Las Vegas'ta düzenlenen CES'de tanıtmıştı...

Okuyucu Yorumları