Japonlar, şimdi de gözlerini uzay çöplerine dikti

İnsanlık, ilk defa uzay çöğüne dönüşmüş bir roketi yörüngeden temizlemek için aktif bir adım atıyor. Başrolde ise Japonlar var.

Japonlar, şimdi de gözlerini uzay çöplerine dikti

İnsanlık olarak Dünya’mızın sadece yüzeyini, sularını ve atmosferini değil, etrafındaki uzayı da hızla kirletiyoruz. 70 yıldır Dünya’nın her bir yanındaki birçok ülke, işleri bittikten sonra ne olacağını pek umursamadan uzaya bir şeyler gönderiyor. Bu uzay çöplüğü devasa uyduları ve roket parçalarını içeriyor ve hatta bir süre için bir spatula ve kamera bile bu çöplüğün arasında bulundu. Dünya’nın çevresindeki bu çöplüğün kaldırılması, alanı güvende tutmak için çok önemli görülüyor. Zira tehlikeli olabilecek çarpışmaların oranı giderek artıyor.

Şimdi özel bir şirket, çözüme ulaşma yolunda ilk adımı atmaya çalışıyor. Astroscale-Japan veya ADRAS-J, bu görevi Aktif Enkaz Temizleme olarak adlandırıyor. Görev, 18 Şubat’ta Yeni Zelanda’dan fırlatıldı ve 22 Şubat’ta resmi olarak başladı. Bu uzay aracının amacı, herhangi bir sinyal yaymayan ve Dünya ile iletişim kurmayan büyük bir uzay çöpü parçasına ulaşmak ve tanımlamak.

Bu birincil görevin hedefi, alçak Dünya yörüngesinde bir yerlerde yoluna devam eden, arızalı bir Japon H-2A roketinin üst kademesi. Bu uzay hurdası parçası tespit edilmesini sağlayacak herhangi bir görsel yardımcıya veya bağlanmayı kolaylaştıracak hiçbir özelliğe sahip değil; yani yörüngede başıboş bir şekilde dönüyor.

Aranan Japon H-2A roketinin üst kısmı 11 metre uzunluğunda, 4 çapında ve yaklaşık 3 ton ağırlığında. Bu uzay çöpü parçası hakkında başka hiçbir şey bilinmiyor. En son görülmesinden bu yana başka bir uzay çöpü ona çarpmış olabilir ve artık hasar görerek kontrolsüz bir şekilde hareket ediyor olabilir. Ayrıca, Dünya etrafındaki hareketi kontrol edilemediğinden dolayı ADRAS-J’nin görevini kolaylaştırabilecek bir özelliğe sahip değil.

Astroscale Japan tarafından yapılan bir basın açıklamasında “Buluşma ve yakınlık operasyonları (RPO), gelecekteki herhangi bir yörünge hizmeti için temel öneme sahiptir ve hizmet veren uzay aracının müşteri uzay aracına ve uzay enkazı gibi diğer nesnelere güvenli ve güvenli bir şekilde yaklaşmasını sağlar” denildi.

Bu ilk adım, kontrolsüz bir uzay çöpü parçasını bulmanın, yaklaşmanın ve tanımlamanın mümkün olduğunu gösterecek. Aynı zamanda bu görev, ADRAS-J’nin kendisini hedeften sabit bir mesafede tutabildiğini de kanıtlayacak.

ADRAS-J, görev başarılı olursa yörüngedeki herhangi bir nesneyle buluşmanın mümkün olduğunu göstermiş olacak. Bunu başarması iki açıdan oldukça etkileyici olacak. Eğer bir uzay çöpüne yaklaşabilirseniz, ona bağlanabilmek ve daha sonra atmosferde yanacağı kontrollü bir yörüngeye yerleştirebileceğiniz konusunda umut olduğunu göstermiş oluyorsunuz.

Herhangi bir nesneye yaklaşma yeteneği aynı zamanda yörüngedeki uydulara hizmet vermek için de kullanılabilir. Görev devam ediyor ve Astroscale Japan, zamanı gelince ilerlemeye ilişkin güncelleme yapacağını söylüyor.