Japonya'dan Apple ve Google'ı çok üzecek App Store ve Play Store kararı

Japonya'nın uygulamaya koymaya hazırlandığı yeni yasalar, Apple ve Google'ı App Store ve Play Store konusunda fazlasıyla üzecek gibi görünüyor.

Japonya'dan Apple ve Google'ı çok üzecek karar

Nikkei Asia'nın yeni yayınladığı bir habere göre Japonya Hükümeti, Apple ve Google gibi teknoloji şirketlerinin Android ve iOS gibi mobil işletim sistemlerinde üçüncü taraf uygulama mağazalarına izin vermesini zorunlu kılacak düzenlemeler hazırlıyor. Hükümet bu mevzuatı 2024 yılında parlamentoya göndermeyi planlıyor.

Yayın, hükümetin bu düzenlemeyi büyük teknoloji şirketlerinin rakiplerini devre dışı bırakarak Japon pazarındaki hakim konumlarını kötüye kullanmalarını önlemek amacıyla getirmeyi planladığını iddia ediyor. Bildirildiğine göre, Japonya'da yapılacak düzenlemeler uygulama mağazaları, ödemeler, arama ve tarayıcılar olmak üzere dört alana odaklanacak.

Gelecek düzenlemelerin ülkedeki mevcut anti tröst yasalarına göre yapılması bekleniyor. Bu durumda, Apple ve Google'ın yaklaşan düzenlemelere uymaması halinde bu şirketlerden yasaları ihlal eden platformlardan elde ettikleri yıllık gelirin %6'sı tahsil edilecek.

Apple, platformlarında üçüncü taraf uygulama mağazalarına izin vermiyor. Ayrıca geliştiricilerin kendi faturalandırma sistemlerini kullanmalarına da izin vermiyor. Google ise platformlarında üçüncü taraf uygulama mağazalarına izin veriyor ancak tıpkı Apple gibi geliştiricilerin kendi ödeme yöntemlerini kullanmalarına müsaade etmiyor. Genel kanı ise bu politikaların pazarda tekeller yarattığı yönünde. Bu nedenle, birçok ülkedeki devlet kurumları son zamanlarda bu tür uygulamaları inceliyor ve bu şirketlerin bunu yapmasını engellemek için düzenlemeler getirmeyi planlıyor. Hatta Avrupa Birliği, bu konuda çok net bir karar bile almış durumda. Ve şimdi, AB ülkelerine eklenecek ilk ülke Japonya olacak gibi görünüyor.