Google Arama'yı tarihe gömmek isteyen şirkete devlerden büyük destek

Bağlantılar yerine yanıtlarla aramada devrim yaratmayı amaçlayan ve Google'ı tarihe gömmeyi amaçlayan yapay zeka girişimi Perplexity AI, bir çok dev isimden büyük destek almaya devam ediyor.

Google'ı tarihe gömmek isteyen şirkete devlerden büyük destek

Google'ın arama motoru 2000'li yılların başından bu yana internetin açık ara lideri konumunda olsa da, Jeff Bezos, yapay zekanın insanların internette bilgi bulma yöntemlerini değiştireceğini düşünüyor. Zira Bezos, yapay zeka tarafından oluşturulan yanıtlarla aramada devrim yaratarak Google'ı tarihe gömmeyi umduğu bir girişim olan Perplexity AI'ye geçtiğimiz hafta milyonlarca dolar yatırım yaptı.

Perplexity'nin kurucusu Aravind Srinivas geçen hafta Reuters'a yaptığı açıklamada, "Google artık eski bir şey olarak kabul edilecek. Birinin sorusuna doğrudan yanıt verebiliyorsanız, kimsenin o 10 mavi bağlantıya ihtiyacı yok." dedi. Srinivas'ın şirketi aramaya Google'dan farklı yaklaşıyor. Perplexity, mavi bağlantılardan oluşan bir liste yerine, sorunuza yapay zeka tarafından oluşturulan basit bir paragraflık cevap veriyor ve bilgiyi aldığı web sitelerine bağlantılar sunuyor. OpenAI ve Anthropic'in önde gelen büyük dil modelleri üzerinde çalışan Perplexity, ChatGPT veya Claude'dan daha güncel ve doğru bilgi sunmada daha iyi olduğunu iddia ediyor.

Wall Street Journal'a göre Srinivas'ın şirketi son yıllarda tüm arama şirketlerinden daha fazla finansal destek aldı. Arama, Google'ın son yirmi yıldır üzerinde hakimiyet kurduğu zorlu bir alan olsa da aralarında Jeff Bezos ve Nvidia'nın da bulunduğu birçok önemli teknoloji devi, geçtiğimiz hafta Perplexity'e 76 milyon dolarlık bir finansman desteği sağladı. Ayrıca Meta'nın önemli isimlerinden Yann LeCun ve OpenAI'den Andrej Karpathy de daha önce Perplexity'ye yatırım yapmıştı.

Google'ın kendisi bile yapay zeka tarafından üretilen yanıtların aramanın geleceği olacağına inanıyor. Şirket, geçtiğimiz yaz Google Arama'daki en iyi sonuçları özetleyen hızlı bir cevap hazırlayacak olan Search Generative Experience'ı (SGE) kullanıma sunmuştu. Ancak Google bu özelliği bağımsız bir uygulama olan "Search Labs" içinde gizliyordu. Google bu özelliği Google Arama'ya eklediğinde, aramanın geleceğinin yapay zekaya tamamen bağlı olup olmadığını anlayacağız.

Perplexity'nin Google'ı geçmesi uzak bir ihtimal, ancak Amazon'un kurucusundan gelen güven oyu önemli bir gelişme. Şimdilik her ay yaklaşık 10 milyon kişi internette gezinmek için Perplexity AI kullanıyor, dolayısıyla kendisi bu kadar geniş bir kitleye ulaşan ilk AI platformlarından biri. Şu anda kullanımı ücretsiz olsa da aylık 20 dolara ücretli bir abonelik katmanı da var.