JN.1 varyantı yayılırken, beklenmedik yeni COVID belirtileri ortaya çıktı

COVID-19'un belirtilerini artık ezbere biliyor olsak da, listenin değişebileceği çoğu zaman aklımıza gelmiyor. Oysa ki yayılmaya başlayan JN.1 varyantı, beraberinde hiç beklenmedik yeni belirtiler de getiriyor.

JN.1 varyantı yayılırken, beklenmedik yeni COVID belirtileri ortaya çıktı

COVID vakalarının bir kez daha nispeten yüksek seviyelere ulaşmasıyla birlikte, dikkat edilmesi gereken semptomlar konusu da tekrar gündemde. JN.1 COVID varyantı Aralık 2023 boyunca hızlı bir şekilde yayıldı ve ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre şu anda ABD genelinde yayılan virüsün en yaygın türü haline geldi. JN.1 vakaları Birleşik Krallık, Çin ve Hindistan’da da hızla artıyor.

Sağlık yetkilileri şu anda JN.1 enfeksiyonlarının diğer varyantlardan farklı semptomlar üretip üretmediğinden emin değil ve CDC, “semptomların türleri ve bunların şiddetinin genellikle enfeksiyona neden olan varyanttan ziyade kişinin bağışıklığına ve genel sağlığına bağlı olduğunu” belirtiyor.

Ancak, insanların bu mevsimde biraz farklı COVID semptomları bildirdiklerine dair bazı kanıtlar görülüyor. Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Ofisi tarafından yayınlanan Aralık 2023’e ait en son veriler, ankete katılanlar arasında COVID-19 ile en sık bildirilen semptomların şunları içerdiğini gösteriyor:

  • Burun akıntısı (yüzde 31,1)
  • Öksürük (yüzde 22,9)
  • Baş ağrısı (yüzde 20,1)
  • Zayıflık veya yorgunluk (yüzde 19,6)
  • Kas ağrısı (yüzde 15,8)
  • Boğaz ağrısı (yüzde 13,2)
  • Uyku sorunu (yüzde 10,8)
  • Endişe veya kaygı (yüzde 10,5).

Burun akıntısı ve öksürük de dahil olmak üzere en önemli semptomların çoğu 2020’den bu yana COVID’li kişiler arasında rapor ediliyor, ancak listede uyku sorunları ve endişe (anksiyete) gibi bazı yeni maddeler de yer alıyor. Bir zamanlar Covid-19’un belirtisi olarak kabul edilen tat ve koku kaybının artık Birleşik Krallık’ta enfekte kişilerin yalnızca yüzde 2 ila 3’ü tarafından rapor edilmesi de dikkat çeken bir başka nokta olarak öne çıkıyor.

Covid-19’a yönelik daha geniş tavsiyeler ise neredeyse değişmemiş durumda: Hastalığa karşı dikkatli olun ve test sonucunuz pozitif çıkarsa en az beş gün boyunca kendinizi izole edin.