Kanada'daki bir nehirden gelen akıntı, Dünya'yı tehdit ediyor

Geophysical Research Letters'da yayınlanan bir çalışmaya göre, Kanada'daki bir nehirden gelen akıntı gezegenimiz için büyük bir tehlike anlamına geliyor olabilir.

Kanada'daki bir nehirden gelen akıntı, Dünya'yı tehdit ediyor

Geophysical Research Letters'da yayınlanan bir çalışmaya göre, Kanada'daki Mackenzie Nehri'nden gelen akıntı, okyanusun saldığından daha fazla karbon salmasına neden oluyor ve okyanus ısındıkça, Arktik karbon emisyonları artmaya devam edecek. Tahmin edebileceğiniz gibi bu durum, gezegenimiz için hiç de iyi bir gelişme değil.

Bilim insanları Kuzey Kutbu'nun yılda 180 milyon metrik ton kadar karbon emdiğini tahmin ediyor. Bu miktar New York'un yaydığı karbonun üç katından fazla. Bu nedenle Kuzey Kutbu, gezegenimizdeki en önemli karbon yutaklarından biri ve ilerleyen zamanlarda iklim değişikliğini hızla kontrolden çıkarabilir.

Kuzey Kutbu'nun tam olarak hangi nedenden dolayı sorun yaşadığını anlamak için araştırmacılar, soğuk okyanus ile Kanada'nın karbon yönünden zengin Mackenzie Nehri'nin akışı arasındaki bağlantıyı inceledi. Nehir, Arktik Okyanusu'nun Beaufort Denizi adı verilen bir bölgesine akıyor ve ikisinin buluştuğu bölgeden çekilen görüntülerde suda sütümsü girdaplar görülüyor.

Araştırmacılar, bu sütsü akıntının Mackenzie Nehri içinde hapsolmuş yüksek seviyedeki karbon ve tortudan kaynaklandığını belirtiyor. Kuzey Kutbu'na karıştığında ise yavaş yavaş ısınarak daha fazla donmuş toprağın çözülmesine neden oluyor ve bu da Kuzey Kutbu'nun karbon emisyonlarını artırıyor.

Araştırmacılar, bu iki su kütlesinin nasıl etkileşime girdiğini daha iyi anlamak için bazı simülasyonlar kullandı. Bu simülasyonlara göre nehir, güneydoğu Beaufort Denizi'nde yoğun bir gaz çıkışını tetikleyerek karbon dengesini temelden değiştiriyor. Bu, denizin şu anda yılda yaklaşık 0,13 metrik ton olduğu tahmin edilen bir CO2 miktarı saldığı anlamına geliyor ki bu da kabaca 28.000 benzinle çalışan arabanın yıllık emisyonuna eşit.

Elbette Kuzey Kutbu'ndaki karbon emisyonları mevsime göre değişiyor, ancak nehrin debisinin daha yüksek olduğu sıcak aylarda çok daha belirgin hale geliyor. Bilim insanlarına göre bu durum, ikisi arasındaki bağlantıyı net bir şekilde ortaya koyuyor ve okyanus sıcaklıklarının daha fazla yükselmesini engellemenin yollarını bulmamızın neden önemli olduğunu gözler önüne seriyor.

Ne yazık ki henüz kimse iklim değişimiyle mücadele için onaylanmış bir plan ortaya koymuş değil. Ancak bazı gruplar güneş radyasyonunu engellemek ve küresel sıcaklıkları düşürmek için yörüngede dönen bir güneşlik inşa edilmesi için baskı yapıyor. Bu bağlamda ABD'deki ormanlar önümüzdeki 50 yıl içinde karbon emmeyi durdurursa, başımıza büyük dertler açılabilir.