Yeni bir sistemle geliştirilen aşı, kanseri yenmek konusunda umut vaat ediyor

Geliştirilen yeni bir kanser aşısı, faklı bir yaklaşımı kullanarak kanser hücrelerini "hain" haline getirmeyi vaat ediyor.

Yeni bir aşı, kanseri yenmek konusunda umut vaat ediyor

Bilim insanlarından oluşan bir ekip, kanseri kendi kendine düşman etmeye çalışıyor. Hazırladıkları deneysel aşı adayları, kanser hücrelerine toksik bir ilaç iletmek için modifiye edilmiş tümör hücrelerini kullanırken, aynı zamanda bağışıklık sisteminin kanseri hedef almasını ve hatırlamasını kolaylaştırıyor. Yeni araştırmalarda aşı, farelerde yapılan deneylerde beyin kanserinin en yaygın biçimine karşı umut verici sonuçlar verdi.

Kanser aşıları genellikle terapötiktir, yani mevcut kanserleri tedavi etmek veya nüksetmelerini önlemeyi hedeflerler. Kanserin zırhındaki normalde bağışıklık sisteminden kaçmasına izin veren bir özellikten yararlanmaya çalışırlar. Etkisizleştirilmiş kanser hücreleri veya başka bir dağıtım yöntemi (virüsler dahil) kullanılarak kansere özgü proteinler gibi kanser hücrelerinin bazı önemli kısımlarını tanıması için bağışıklık hücrelerinin eğitilmesini sağlıyorlar.

Ancak Harvard Tıp Okulu ve Brigham and Women Hastanesinden Khalid Shah liderliğindeki ekip, biraz farklı bir yaklaşım üzerinde çalışıyor. Planları, canlı kanser hücrelerini alıp onları genetik olarak "hainlere" dönüştürmek.

Harvard ve Brigham'daki Kök Hücre ve Translasyonel İmmünoterapi Merkezi direktörü Shah, “Ekibimiz basit bir fikrin peşine düştü: kanser hücrelerini alıp kanser öldürücülere ve aşılara dönüştürüyoruz” diyor.

Ekip, kanser hücrelerini canlı tutarak, onların kendi türlerini aramaya yönelik doğal eğilimlerinden yararlanmayı umuyor. Ancak bu tasarlanmış terapötik tümör hücreleri veya araştırmacıların icat ettiği şekliyle ThTC'ler, CRISPR-Cas9 kullanılarak iki önemli şekilde modifiye ediliyor. Birincisi, hücrelerin güçlü tümör öldürücü ajanlar üretmesini amaçlıyor. İkincisi, bağışıklık sisteminin dikkatini çekecek başka proteinler üretmeleri ve ideal olarak vücudun doğal olarak kansere karşı uzun vadeli bağışıklık oluşturmalarını sağlamak istiyorlar. Tedavinin güvenliğini daha fazla sağlamak için hücreler, yayılmaya devam etmeye çalışırlarsa kolayca yok edilmelerine izin verecek bir çift öldürme anahtarı taşıyacak şekilde programlanıyor.

Science Translational Medicine'de yayınlanan çalışmada ekip, beyin kanserinin en yaygın ve sıklıkla ölümcül türü olan glioblastoma tümörlerine karşı aşıyı kullandı. İnsan benzeri bir bağışıklık sistemine sahip olacak şekilde yetiştirilen fareler de dahil olmak üzere farklı fare türleri arasında, aşının, tümörleri öldürmede güvenli ve etkili olduğu, kalıcı bir bağışıklık tepkisini tetiklediği ve farelerin hayatta kalma süresini uzattığı görüldü.

Bilim insanları aşının klinik deneylerinin üç ile beş yıl içerisinde başlayacağını söylüyor.