Kavisli ekranlardan sonra, sıra geldi...

Kavisli ekranları görmeye alıştık... Ama Sony, kavis kavramını çok farklı bir alana taşımaya kararlı

Bu da Sony'nin "kavislisi!"

Kavisli ekranlar son dönemlerde çoğu üretici firma tarafından akıllı saatlerde ve akıllı telefonlarda tercih ediliyor. Ama bu kez karşımızda, kavisli bir kamera sensörü duruyor. Tabii ki bu kavisli sensörün amacı tasarımı güzelleştirmek değil; görüntü kalitesini arttırmak...

Geçen hafta Hawaii'de gerçekleştirile VLSI Teknoloji sempozyumunda Sony, yıllardır üzerinde çalıştığı bu görüntü teknolojisi hakkında bilgiler verdi. Sony'nin kavisli CMOS sensörü hakkında pek fazla teknik bilgi verilmese de, sensörün insan gözüyle aynı eğriliğe sahip olduğu açıklandı. Kameranın objektifinden gelen ışık düz bir sensöre çarptığı zaman görüntüde bir takım bozulmalara neden oluyor. Çoğu çekilen fotoğrafın kenarlarındaki bulanıklığın nedeni ışığın düz sensöre çarpma açısından kaynaklanıyor. Sony ise bu kavisli sensör ile bunun önüne geçmeyi başarmış gözüküyor.

Sony'ye göre bu kavisli sensör fotoğrafın ortasında 1.4 kat, kenarlarında ise 2 kat daha hassas. Ayrıca bu kavisli sensörler daha fazla ışığın makinaya girmesine olanak sağlayarak lens diyafram değerlerinin artmasını da sağlayacak.

Sony, kavisli sensörlerden şu ana kadar sadece 100 adet ürettiğini ve bu kavisli sensörlerin iki farklı modelinin olduğunu söylüyor. Modellerden birinin 43 mm kompakt fotoğraf makineler için, diğerinin ise 11 mm mobil cihazlar için olduğu söyleniyor. Bakalım bu sensör teknolojisini yakın zamanda akıllı cihazlarımızda ve fotoğraf makinelerimizde görebilecek miyiz?

Okuyucu Yorumları