Kilit ekranı widget'ları Android'e (geri) gelebilir

Android 4.2 Jelly Bean'in önemli bir özelliği olsa da sonrasında yavaş yavaş kaybolan kilit ekranı widget'ları, Android 15 ile birlikte geri dönebilir.

Kilit ekranı widget'ları Android'e (geri) gelebilir

En son Android 14 beta sürümünde keşfedilen gizli özelliklere bakılırsa, kilit ekranı widget’ları bir sonraki büyük Android işletim sistemi güncellemesi olan Android 15’te geri dönebilir. Bu aracın henüz tamamlanmamış olması, özelliğin sunulması için biraz daha beklememiz gerektiğini gösterse de, Android Authority tarafından bildirildiği üzere, kilit ekranına widget eklemenize izin veren yeni bir “Communal Space” (Ortak Alan) alanına erişmek mümkün.

Kullanım, şimdilik Google Takvim, Google Saat ve Google Uygulaması olmak üzere sadece üç uygulama ile sınırlı gözüküyor. Ancak widget kategorileri güncellenirse daha fazla yazılımın eklenebilmesi mümkün olabilir.

Kilit ekranı widget’larını daha önce de Android cihazlarda görmüştük. Google, Android 4.2 Jelly Bean’de benzer bir özelliği test etmişti ve kullanıcılar kilit ekranına mesajlarının, takvimlerinin ve e-posta gelen kutularının bir önizlemesini ekleyebiliyor, ayrıca kameraya ve hangi şarkının çaldığını belirleyen bir araca hızlı erişim sağlayabiliyordu. Ancak Android 5’le beraber bu widget benzeri özelleştirilebilirlik hissi kayboldu. Yeni Ortak Alan özelliği, bu hissi tekrar geri getirebilir.

Kilit ekranı widget’ları bir sonraki Android güncellemesinde geri dönecek gibi görünse de, her cihaz bu özelliğe hemen kavuşmayabilir. Şu anda, Ortak Alan’ın Hub moduna sahip cihazlara (yani şimdilik yalnızca Pixel Tablet) özel olabileceği görülüyor. Ayrıca bu Ortak Alanda ana sayfanızda yer alan tüm widget’ları kullanmak mümkün olmayabilir. Tek bir Pixel Tablet birden fazla kişi tarafından kullanılıyor olabilir ve Ortak Alan adı, bu widget’ların yalnızca cihazın her kullanıcısı için güvenli ve alakalı olan widget’lar olacağını öneriyor.