Kimler TikTok’u ulusal güvenlik tehdidi olarak görüyor? İlginç araştırmanın ilginç sonuçları haberimizde...

Pek çok ülkede, pek çok hükümet yetkilisi, TikTok’u bir ulusal güvenlik tehdidi olarak görüyor. Peki ama halk bu konuda ne düşünüyor? TikTok kime göre bir güvenlik tehdidi, kime göre değil?

Kimler TikTok’u ulusal güvenlik tehdidi olarak görüyor?

TikTok'u bir ulusal güvenlik tehdidi olarak kabul etmeye yönelik baskı, yalnızca bazı insanlar üzerinde de olsa işe yarıyor gibi görünüyor. Bir Pew Araştırma Merkezi araştırması, Amerikalı yetişkinlerin yüzde 59'unun TikTok'u bir tehlike olarak gördüğünü, ancak bu algının birinin hizmeti kullanıp kullanmamasına göre değiştiğini gösteriyor. TikTok kullanıcılarının yalnızca yüzde dokuzu sosyal ağı büyük bir tehdit olarak görürken, kullanıcı olmayanların yüzde 36'sı aynı şeyi düşünüyor. Toplamda, kullanıcıların yüzde 42'si hizmeti herhangi bir şekilde risk olarak görürken, üye olmayanların yüzde 65'i endişeli olduklarını söylüyor.

TikTok algısında yaşın önemli bir rol oynadığını duymaksa herhalde sizi şaşırtmayacaktır. 30 yaşın altındaki kullanıcıların yalnızca yüzde 49'u TikTok'u herhangi bir tehdit olarak görüyor (yalnızca yüzde 13'ü büyük bir tehdit olarak), ancak bu sayılar yaş ile beraber daha da yükseliyor. 65 yaş üstü kişilerin yaklaşık yüzde 65'i TikTok konusunda endişeli ve bu grubun yüzde 46'sı onu kritik bir tehdit olarak görüyor. Siyasi düşünceler de bir diğer etken. Liberallerin yüzde 49'u sosyal medya platformunu bir tehdit olarak görürken, muhafazakarların yüzde 76'sı endişeli olduklarını söylüyor.

Çalışma, Montana'nın eyalette TikTok'u yasaklayan bir yasayı yürürlüğe koyduğu sırada ve ABD'nin her iki büyük partisinden politikacıların ulusal yasaklar talep etmesinden çok sonra düzenlendi. Platform, şu anda çoğu federal cihazda yasaklı durumda. Genellikle benzer gerekçeler sunuluyor. Yetkililer, TikTok'un ana şirketi ByteDance'in Amerikalı kullanıcıların verilerini Çin hükümetine iletebileceğinden veya Çin yanlısı propagandayı yaymak için algoritmaları etkileyebileceğinden endişe ediyor.

TikTok bu iddiaları defalarca reddetti ve ABD'li politikacılara güven vermek için çeşitli adımlar attı. ABD verilerini yurt içinde depoluyor, kodunda şeffaflık sunuyor ve hassas verilere uygunsuz bir şekilde erişen personeli işten çıkarıyor. Yine de, bu önlemler hükümet temsilcilerini yatıştırmak için pek işe yaramadı ve Pew verileri, ABD halkının da benzer şekilde temkinli olduğunu gösteriyor.