Kimse cevabı bilmiyor: Bu kareler gerçek mi, yapay zeka tarafından mı oluşturuldu?

İnternete yüklenen iki genç kadın resminden hangisinin gerçek olduğunu, hangisinin yapay zeka tarafından oluşturulduğunu bakalım siz bulabilecek misiniz?

Kimse cevabı bilmiyor: Bu kareler gerçek mi, yapay zeka tarafından mı oluşturuldu?

2010’larda bir elbisenin rengi hakkında internet üzerinde hızla yayılan tartışmayı hatırlıyorsanız, Reddit’te ortaya çıkan yeni bir tartışma tanıdık gelebilir. Ancak bu sefer tartışma bir elbisenin rengi hakkında değil, biri gerçek biri AI üretimi olan iki görsel hakkında. Üretken yapay zeka çağı sayesinde, özellikle de bilgisayarların basit metin istemlerinden hiper gerçekçi fotoğraflar (ve videolar) oluşturma konusunda hızla gelişen yeteneği sayesinde, bu tartışmaların sayısı daha da artabilir gibi gözüküyor.

Bir Reddit kullanıcısı, birkaç gün önce platforma iki fotoğraf yükledi. Fotoğrafların her ikisi de güneşli bir günde dışarıda bir tarlada uzanan genç bir kadını tasvir ediyordu. Soru ise, hangisinin gerçek, hangisinin yapay zeka tarafından hazırlanmış olduğuydu.

Görüntüler Reddit’te hararetli bir tartışmaya yol açtı ve yorumcular konuyu derin bir şekilde irdelemeye başladı. Örneğin çiçeklerin ilk görüntüde daha gerçekçi göründüğü fikrinden, ikinci görüntüde gölgelerin doğru şekilde eşleşmemesine, bazı çiçeklerin ve diğer ayrıntıların sanki ikinci kızın etrafında gelişigüzel süzülüyormuş gibi göründüğüne kadar her şey hakkında tartışıldı.

Ancak, en azından şimdilik, fotoğrafları yükleyen kişi sadece bir tartışma başlatmak ve ne kadar büyüyeceğini izlemek istiyormuş gibi gözüküyor. Henüz hangi fotoğrafın gerçek ve hangisinin AI üretimi olduğuna dair (veya bazılarının şüphelendiği şekilde ikisinin de AI üretimi olup olmadığı konusunda) herhangi bir açıklama yapılmadı.

Ancak cevap ne olursa olsun, bunun yapay zekanın artan yaygınlığı ve gelişen yetenekleri hakkında çok önemli bir noktayı kanıtladığı rahatlıkla söylenebilir. Basit bir şekilde, artık hangi görüntünün bir fotoğraf, hangisinin AI üretimi olduğunu kesin ve kolay bir şekilde söyleyemediğimiz bir noktaya ulaştık. Artık bir şeyin gerçekliğine inanmamız için görmemiz yeterli olmuyor. Daha da endişe verici bir şekilde, bu ilerlemelerin tam sonuçlarının neler olacağını da henüz bilmiyoruz. Üretken yapay zeka, içerik oluşturma konusunda çıtayı önemli ölçüde düşürdü ve bu, Reddit’te eğlenceli bir tartışmayı ateşleyen genç bir kadının gerçekçi görünümlü fotoğraflarını oluşturmakla kalmayıp, bilgisayar korsanları ve seçimler sırasında yanlış bilgi yayan insanlar gibi pek çok kötü niyetli kişi veya grubun kendilerine ait gerçekçi içerikler de oluşturabileceklerini bir kez daha açık bir şekilde gösteriyor.