Kırmızı Gözler Kabusunuz Olmasın!

En mükemmel fotoğraf karelerini mahvedebilecek kırmızı gözler... Neden kaynaklanıyor; ne yapılabilir?

Kırmızı gözler kabusunuz olmasın!

O harika kareyi müthiş bir zamanlamayla çekmeyi başardınız. Fakat çektiğiniz fotoğrafa dikkatli baktığınızda size doğru bakan ve kıpkırmızı halde parıldayan bir çift gözden gözlerinizi ayıramıyor musunuz? Peki ama böylesine kötü bir sürpriz neden kaynaklanıyor; ne yapabiliriz?

Kırmızı göz etkisi, aslında göz bebeklerinin genişlemesiyle ilgili bir durum. Etrafınızdaki ışıklandırma oldukça sınırlıyken, iristeki kaslar gözbebeklerinizin daha çok ışık alması için onları genişletiyor, böylece karanlıkta da etrafınızı görebiliyorsunuz. Fotoğraflarda gözlerinizin kırmızı çıkmasının nedeni ise, genellikle bu fotoğrafı karanlık bir ortamda çekmenizle ilgili.

Böyle bir ortamdayken ani ve parlak bir kamera flaşı sayesinde bütün bu ışık, iris kaslarınız daha harekete geçmeden gözlerinizde parıldıyor. Bu ışığın bir kısmı gözünüzün arkasındaki kan damarları tarafından yansıtılıyor ve bu da o fotoğrafı mahvedebilecek bir kırmızı göz efektiyle sonuçlanıyor.

Bazı kameralar bu durumu engellemek ve gözlerinizi ışığa alıştırmak için fotoğrafı çekmeden önce birkaç flaş kullanıyor. Ayrıca bir fotoğraf çekmeden önce bulunduğunuz ortamı aydınlatmanızda ya da aksi durumlarda doğrudan kamera lensine bakılmamasını sağlamanızda yarar var...

Okuyucu Yorumları