Konsol oyunları iPhone 15 Pro'ya geliyor: Apple, iPhone ile oyun konsollarını bitirmeye mi çalışıyor?

Apple, dün akşam gerçekleştirdiği lansmanda, birçok konsol oyununun iPhone 15 Pro'ya geleceğini açıkladı. Dikkat çeken oyunlar arasında; Death Stranding, Resident Evil Village ve Resident Evil 4 bulunuyor. Peki ama bu gelişme, Apple'ın oyun konsollarına rakip olması anlamına geliyor olabilir mi?

Apple, iPhone ile oyun konsollarını bitirmeye mi çalışıyor?

Apple, dün düzenlediği büyük etkinlikte, önümüzdeki aylarda iPhone 15 Pro'da birden fazla konsol oyununun yayınlanacağını duyurarak oyunseverleri heyecanlandırdı. Bu yılın ilerleyen aylarında Death Stranding, Resident Evil Village ve Resident Evil 4'ü telefonunuza indirip oynayabileceksiniz. Ayrıca önümüzdeki yılın başlarında Ubisoft, yakında çıkacak olan Assassin's Creed Mirage'ı App Store'a getirecek.

Apple video oyun konsollarını bitirmeye mi çalışıyor?

Bu gelişme her ne kadar heyecan verici olsa da Nintendo, PlayStation ve Xbox şirketlerinin endişelenmesini gerektirecek bir durum olmadığından eminiz. Biraz geriye dönecek olursak, iOS'a dört modern AAA oyununun gelmesi gerçekten şaşırtıcı, çünkü Apple mobil oyunlara hiçbir zaman tam olarak kendini adamadı. Elbette iPhone üreticisi, App Store'da oyun ve oyun içi öğe satan her uygulama geliştiricisinden %30 komisyon almaktan çok mutlu, ancak Apple Arcade'i pazarlamak için ne kadar çaba sarf ediyor?

Dahası, premium oyunların mobil platformlarda nesli tükenmek üzere. App Store'da en çok hasılat yapan iOS oyunlarına bir göz attığınızda, ilk 25'teki her bir oyun uygulama içi satın alımlarla ücretsiz olarak indirilebiliyor.

Minecraft, Stardew Valley ve Grand Theft Auto gibi çok satan konsol ve PC oyunlarının App Store'da sürekli başarı elde etmesi gibi istisnalar olsa da gelir getiren premium oyunların sayısı oldukça az. Resident Evil Village ve Assassin's Creed Mirage'ın, iOS portları ne kadar mükemmel olursa olsun, bu eğilimi tersine çevirebileceği biraz şüpheli.

Ayrıca, bu konsol kalitesindeki oyunların iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max'e özel olup olmayacağı da tam olarak belli değil. A17 Pro çip önemli bir yükseltme olabilir, ancak bu oyunlar eski donanımlarda oynanamazsa Apple pek çok oyuncuyu geride bırakmış olacak. Ayrıca bu oyunların dokunmatik kontrollerle oynanabilir olup olmayacağı ya da iPhone sahiplerinin üçüncü parti bir kumandaya ihtiyaç duyup duymayacağı da belli değil.

Ayrıntıların eksikliği, oyun oynamanın Apple için hala gerçek bir öncelik olmadığının bir başka kanıtı. Bu, Resident Evil 4'ün bir portunun iPhone 15'in tanıtımından daha öncelikli olması gerektiği anlamına gelmiyor, ancak en son Assassin's Creed oyununun PS5, Xbox Series X ve PC'ye çıktıktan sadece aylar sonra iOS'a geliyor olması oldukça büyük bir olay. Ancak ne bir çıkış tarihi, ne bir fiyat ne de başka herhangi bir ayrıntı alabilmiş değiliz.