İnsanları köpeklere alerjisi olabiliyorsa; köpeklerin de insanlara alerjisi olabilir mi?

Bazı insanların köpeklere alerjisi olabileceğini biliyoruz. Peki ama bazı köpeklerin insanlara alerjisi olup olamayacağını hiç düşündünüz mü?

Köpeklerin insanlara alerjisi olabilir mi?

Bazı insanların köpeklere, özellikle de tüylerine alerjisi olabileceği bilinen bir gerçek. Ama bu işe bir de tersten bakalım; köpeklerin de insanlara alerjisi olabilir mi? Cevap şu: İnsanların köpeklere (ya da daha doğrusu onların tüylerine) karşı alerjik olabilmeleri gibi, köpeklerin de insanlara alerjisi olabilir.

American Kennel Club'ın (AKC) belirttiği üzere, insanlar gibi köpekler de belirli yiyeceklere, cilt tahriş edici maddelere ve ilaçlara ve ayrıca polen, toz milleri, küf ve hayvan kepeği gibi çevresel alerjenlere karşı alerjik olabilir. Asıl sürpriz ise, bu listenin içerisinde insan kepeğinin de bulunuyor olması.

Hayatınız boyunca köpek sahibi olmuş olsanız bile, insanlara alerjisi olma ihtimalini ilk kez duyuyor olabilirsiniz. Ve dermatolojide uzmanlaşmış bir AKC veterineri olan Dr. Valerie Fadok, bunun için iyi nedenler olduğunu söylüyor. Öncelikle, veteriner muayenehanelerinde köpekleri insan kepeği alerjileri için test etmek sadece son yıllarda uygulanan bir durum. İkinci neden ise kısmen pirelerle ilgili.

Fadok, etkili, modern, önleyici pire kontrol tedavilerinin yaygın olarak kullanılabilir hale geldiği 1990'ların başlarından önce, köpeklerin insanlarla yatakta uyumasının çok daha az yaygın olduğunu belirtiyor. Artık pire korumalarının yaygınlaşması ile beraber, köpekler daha uzun süreler boyunca insanlarının yanında (özellikle yatakta) kalmaya başladı ve Fadok, bunun da insan tüyü alerjilerini daha önce olmadığı kadar fark edilir hale getirdiğini söylüyor.

Köpeklerin çevresel alerji semptomları, herhangi bir alerjen için büyük ölçüde aynıdır. Bu nedenle, eğer köpeğiniz aşağıdakilerden herhangi birini yaşarsa, nedeni belirlemek amacıyla yapılacak bir test için onları veterinere götürmeniz gerekir. AKC'ye göre, köpeğinizin insan kepeğine (veya diğer çevresel alerjenlere) alerjisi olabileceğine dair işaretler şunlar...

Köpeklerde alerji belirtileri

  • Özellikle kasıklarının, anüslerinin, gözlerinin, kulaklarının, patilerinin ve koltuk altlarının çevresini tırmalamak ve yalamak.
  • Nemli, kabuklu veya çıplak cilt lekeleri.
  • Burun akıntısı ve/veya hapşırma.
  • Sulu gözler.
  • Kurdeşen.
  • İshal.

Veterineriniz köpeğinizin insan kepeğine alerjisi olduğunu belirlediyse, sizinle alerjilerini tedavi etmenin en iyi yolları hakkında da konuşacaktır. Köpeğinizin alerjik reaksiyonunun türüne ve ciddiyetine bağlı olarak veteriner, alerji iğneleri gibi daha uzun vadeli çözümler veya cildini yatıştırmak için bir antihistamin veya kortizon kremi gibi kısa vadeli tedaviler önerebilir.

Köpeğinizin kepeğinize (ve diğer alerjenlere) maruz kalmasını azaltmak için evde yapabileceğiniz şeyler de var:

  • Evinizi mümkün olduğunca süpürmek.
  • Yıkanabilir kilimlere geçmek ve düzenli olarak yıkamak.
  • Yatak odanızda HEPA filtreli bir hava temizleyici kullanmak.
  • Köpeğinizin mutlaka yatağınızda uyuması gerekiyorsa, yatak örtüsü ve nevresimlerinizi sık sık değiştirmek ve yıkamak.