Korkulan oluyor, yapay zeka insanları işsiz bırakmaya hazırlanıyor

Dönem ödevinizi veya bitirme tezinizi sizin adınıza yazması için başvurduğunuz yapay zeka yakında para kazanıp hayatınızı devam ettirmek için yaptığınız işi de sizin yerinize yapacak. Bunun bedeli ise, işsiz kalmanız olabilir.

Korkulan oluyor, yapay zeka insanları işsiz bırakmaya hazırlanıyor

Endüstride, fabrikalarda robotların kullanılmaya başlamasıyla üretimde çok fazla insana ihtiyaç kalmadığı dönemleri yaşadık. Otomobiller ortaya çıktığı için atlı arabalara, faytonculara ihtiyaç kalmadığı dönemleri de yaşadık. İskeleye kolayca yanaşıp kalkabilen motorlu vapurlar, gemiler inşa edildiği için kayıkçıların işsiz kaldığı dönemler da yaşandı... Şimdi sırada, yapay zeka her işi yapabildiği için işsiz kalacak milyarlarca insanla beraber yaşayacağımız ağır işsizlik krizi var. Peki buna hazır mıyız?

Farklı alanlarda üst düzey sektör yöneticileri arasında yapılan bir anket, yüzde 41'inin yapay zeka teknolojilerinin uygulanması nedeniyle beş yıl içinde daha küçük bir işgücüne sahip olmayı beklediğini ortaya koyuyor. Yani büyük şirketlerin yöneticileri, beş sene içinde, iş gücünün yaklaşık %41'ini işten çıkarmak için hazırlanıyor.

Dünya çapında 2.000 büyük şirketteki yöneticilerin katıldığı çalışma, henüz kanıtlanmamış teknolojiye yatırım yoluyla işten çıkarmalara yönelik çok büyük bir iştah olduğunu ortaya koydu.

Personel sağlayıcı ve işe alım ajansı Adecco Group'un araştırması yöneticilerin yapay zekayı hem daha becerikli hem de daha hızlı bulduğunu ve bu yüzden insan çalışanlara tercih ettiklerini gösteriyor.

İşini yapay zekaya devrettin, sana uygun yeni pozisyon yok

Raporda, liderlerin yalnızca yarısının yapay zekadan etkilenen çalışanları yeniden görevlendirecekleri vurgulanıyor. Bu oran en yüksek Almanya ve Fransa'da görülürken; ankete katılanların yüzde 49'u şirketlerinin yapay zeka nedeniyle beş yıl içinde daha az kişiyi işe alacağını söylüyor. En düşük oran ise yüzde 32 ile Singapur'da. Amerika Birleşik Devletleri'nde bu oran yüzde 36.

Ankete katılanların yüzde 57'si, işyerinde insan becerilerinin yapay zekadan daha etkili olmaya devam edeceğini düşünüyor. Ancak bardağın boş kısmına bakmak isterseniz, yapay zekanın daha yetenekli ve etkili olacağını düşünenlerin oranı %43... Yani hiç az değil.

Yeni meslek tercihleri

Yapay zekanın işgücünde azalmaya neden olup olmayacağını görmek için henüz erken, ancak sonuç, iş dünyasının belirli bir kesiminde yapay zeka hakkındaki heyecanın beklentilere yansıdığını gösteriyor.

Öte yandan, yapay zekaya olan bu ilginin, yapay zekayla bağlantılı alanlarda çalışacak mühendis ve teknisyenlerin istihdamında yüksek bir artış yaratması da kaçınılmaz. Önümüzdeki 50-60 yılın iş hayatına katılmaya hazırlanan gençlerin, bu ön görüler eşliğinde meslek seçmesinin faydalı olacağı da vurgulanıyor.