Korkutan gelişme: Hastalık Antarktika bölgesine de sıçradı

Antarktika'da ilk kez kuş gribi tespit edildi. Hastalık belli bir türde doğrulandı, ancak uzmanlar yakında diğer türlere de yayılmasından korkuyor.

Korkutan gelişme: Hastalık Antarktika bölgesine de sıçradı

British Antarctic Survey (BAS), yaptığı açıklamada, Güney Georgia'daki Bird Island'da kuş gribi tespit edildiğini ve hastalığın Antarktika bölgesinde ilk kez görüldüğünü doğruladı.

Adadaki kahverengi su kuşları arasında açıklanamayan ölümlerin rapor edilmesinin ardından BAS personeli, test için numuneleri İngiltere'ye gönderdi. Ne yazık ki sonuçlar pozitif çıktı ve bu da hastalığın adadaki diğer kuş türlerine de yayılabileceği korkusunu tetikledi.

Bir BAS araştırma istasyonuna ev sahipliği yapan Kuş Adası, dünyanın en zengin yaban hayatı alanlarından biri olup, çok çeşitli kuş türlerine ev sahipliği yapıyor. Bunların çoğu nesli tükenmekte, tehdit altında veya tehdit altına yakın olarak listelenmiş olan türler. BAS'ta deniz kuşları ekolojisti olarak çalışan Dr. Norman Ratcliffe, The Telegraph'a yaptığı açıklamada, bu durumun gerçekten endişe verici olduğunu söyledi. Mevcut kuş gribi salgını geçtiğimiz yıl dünya genelinde milyonlarca kuşun ölümüne neden oldu, ancak şimdiye kadar Antarktika bölgesinde hiç görülmemişti.

BAS, bu virüsün çok sayıda HPAI vakasının görüldüğü Güney Amerika'dan dönen göçmen kahverengi su kuşları tarafından getirilmiş olabileceğine inanıyor. OFFLU'nun raporuna göre, sadece Peru ve Şili'de geçen yıl 500.000'den fazla yabani kuşun öldüğü bildirildi.

Doğrulanan vakaların bir sonucu olarak BAS, hayvanların taşınmasını içeren saha çalışmalarının çoğunu askıya aldı. Giysilerin ve saha ekipmanlarının temizlenmesi ve vahşi yaşamın yoğun olduğu alanların gözlemlenmesi gibi gelişmiş biyogüvenlik önlemleri yürürlükte kaldı.

Kuş gribi virüsleri normalde kuşlar arasında yayılsa da Dünya Sağlık Örgütü memelilerde artan sayıda H5N1 vakası bildirmiş ve virüsün insanlara da bulaşabileceğine dair endişelerin arttığını söylemişti.