Kötü haber: 2023'te PC satışları düştü. İyi haber: 2024'te durum değişecek

Araştırma şirketi IDC'nin son çalışmasına göre, 2023 yılında PC satışları %9 oranında düştü. Ama bu düşüş, 2024 yılı için yüksek beklentilerin ortaya çıkmasını engellemiyor.

Kötü haber: 2023'te PC satışları düştü. İyi haber: 2024'te durum değişecek

Araştırma şirketi IDC, pandemi sırasındaki yüksek sevkiyatlar ve yüksek enflasyon nedeniyle kısıtlı bütçelerin ardından 2023 yılında PC sevkiyatlarının %9 oranında azaldığını açıkladı. Yıllık düşüşe rağmen IDC, 2023'ün ortasında işlerin istikrara kavuşmaya başladığına ve dördüncü çeyrekte birim sevkiyatların yıllık bazda %6,1 arttığına dikkat çekti.

IDC'ye göre, dördüncü çeyrekteki trendin tersine dönmesi, çeşitli etkenlerinin bir araya gelmesi sayesinde pazarın 2024'te toparlanmaya başlaması bekleniyor.

IDC'nin yorumu şöyle: "2024'ün ikinci yarısından itibaren çeşitli etkenlerin gerçekleşmesini bekliyoruz. Windows 10 desteğinin 2025'in sonlarında bitmesiyle birlikte, işletmelerin önümüzdeki yıla kadar sürecek olan Windows 11'e geçişi hızlandırmasını bekliyoruz. Ayrıca yeni CPU ve GPU lansmanlarının da bu zaman diliminde gerçekleşmesini bekliyoruz. Son olarak, iş için yapay zeka konusundaki mevcut araştırmalar, çok sayıda sektörde model geliştirme de dahil olmak üzere yeni yapay zeka kullanımı, PC'lere olan talebi artıracaktır."