Kripto Çoküşte, Firmalar Geri Adım Attı

Kripto para birimi piyasasının çöküşü devam ederken, piyasaya adım atmayı planlayan büyük firmalar geri adım attı...

Kripto piyasası düşüşte

Kripto paraların düşüşü devam ederken, yılın başındaki 800 milyar dolarlık miktarın neredeyse 700 milyar doları ortadan kayboldu ve arkasında yok olan pek çok yeni firma bıraktı.

Bir ara Bitcoin 3000$ fiyatına kadar gerilerken, hem 2017'nin 20000 dolarlık rekorunun hem de 6000 dolarlık "zemin" fiyatının çok altına indi. Şimdi ise büyük Wall Street firmalarının bir zamanlar sahip oldukları kripto para birimi piyasasına girmekten çekindikleri söyleniyor. Bloomberg'in söylediğine göre aralarında Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citigroup ve Barclays (Londra) da bulunan bu büyük isimlerin tamamı bitcoin ile ilgili finansal hizmetler sunma planlarını ertelediler. Goldman "Bitcoin vadeli işlemlerden çekilen ilk isimlerin isimlerin arasında" yer alırken, bir takas ofisi açmayı ve çeşitli "Bitcoin türevleri" sunmayı planlıyordu ancak henüz bu hizmetlerin hiçbirini sunmuş değil ve artık o kadar ilgi çekici gözükmüyorlar

Kaynakların Bloomberg'e söylediğine göre Morgan Stanley "geçtiğimiz Eylül ayından beri Bitcoin vadeli işlem değişimleri için teknik olarak hazırlanıyordu" ancak henüz tek bir anlaşmayı bile işleme sokmuş değil. Citigroup da kripto para birimi ürünlerinin hiçbirini işleme koymuş değil ve aracı üzerinden işlemler yapmakta. Barclays, sektörü incelemesi için işe aldığı iki yöneticiyi kaybederken, Bloomberg'e bir kripto işlem masası açma planı olmadığını söyledi. Bütün bu çekimserliğin bir kısmı piyasanın çöküşünden kaynaklansa da, düzenleyicilerin rehberliğinin olmaması ve bu alandaki suç ve diğer incelemelerin yoğunluğu da sebepler arasında yer alıyor.

Ancak Bloomberg'in de belirttiği üzere kripto para birimlerine inananlar, hâlâ büyük finans enstitülerinin piyasaya girmek için altyapı hazırlığı yaptıklarını düşünüyorlar. Bazı endüstri siteleri de bu çöküşü dolandırıcıları ayıklamak ve fiyatların kararsızlığını azaltmak için bir fırsat olarak görüyorlar. Dahası, Nasdaq ve New York Borsası CNBC'nin de belirttiği üzere Kasım ayının sonlarına kadar 2019 yılında vadeli işlem projelerini düşünüyorlardı.

Okuyucu Yorumları