"Kripto Kraliçesi" olarak bilinen Ruja Ignatova, artık FBI'ın en çok arananlar listesinde

"Kripto Kraliçesi" Lakabıyla tanınan ve büyük dolandırıcılık suçlamalarıyla anılan Ruja Ignatova, FBI'ın en çok arananlar listesinde "kraliçelere layık" bir konuma yerleşti.

"Kripto Kraliçesi" artık FBI'ın en çok arananlar listesinde

Geçmişte kendisine "Kripto Kraliçesi" adını takan Ruja Ignatova, artık FBI'ın en çok aranan ilk 10 listesinde "kendine layık" bir konum kazandı.

FBI yetkilileri ve federal savcılar, geçtiğimiz gün düzenlenen basın toplantısında Ignatova için yeni kararı duyurdular. Ignatova, 2019 yılında savcılık tarafından, OneCoin kripto şirketindeki rolü nedeniyle elektronik dolandırıcılık, menkul kıymet dolandırıcılığı ve kara para aklama komplosu ile suçlandı.

FBI'ın New York'tan sorumlu müdür yardımcısı Michael Driscoll, Reuters'in herhangi bir ipucu olup olmadığına dair sorularını yanıtlamayı reddetti, ancak Ignatova'nın muazzam miktarda nakitle ayrıldığını söyledi, “para birçok arkadaş satın alabilir” dedi.

Ignatova, OneCoin adlı Bulgaristan merkezli bir kripto şirketinin parçasıydı. Şirket, blok zincirine eklenen yeni tokenlar üreten düzenli bir kripto madenciliği operasyonu gerçekleştirdiklerini ve 2014'ün sonundan 2016 ortasına kadar 3,78 milyar dolar gelir elde ettiklerini iddia etti. Ancak artan ivmeye rağmen, ABD Adalet Bakanlığı araştırmacıları, OneCoin'in değerinin dahili olarak hileli olduğunu, coin’lerin esasen değersiz olduğunu ve kullanıcıların coinlerin sahipliğini bile takip edemediğini bildirdi. Adalet Bakanlığı, şirketin başındakilerin, şirket banka hesaplarından para saklayarak yaklaşık 2,5 milyar dolar kâr elde ettiğini iddia etti.

ABD'nin New York Güney Bölgesi avukatı Damian Williams gazeteciler ile yaptığı röportajda, Ignatova'nın kripto paraların ilk günlerinin çılgın spekülasyonlarından faydalandığını söyledi.

2019'da ABD, Ignatova'ya karşı daha önce bahsedilen mali suçlar ile suçlayan bir iddianame yayınladı. Aynı yıl, OneCoin'in kurucularından biri ve Ruja'nın kardeşi olan Konstantin Ignatova, elektronik dolandırıcılık yapmak için komplo kurmakla suçlandı. Konstantin bir savunma anlaşması yapmayı başardı ve cezası 13 Mayıs olarak belirlenmiş olmasına rağmen, avukatları yetkililerle daha fazla işbirliği yapabilmesi için tarihi 90 gün erteledi.

Ruja Ignatova

Kripto Kraliçesi, polislerden kaçmayı başardı ve halen bulunmuş değil. FBI, tutuklamaya yardımcı olan herhangi bir bilgi için 100.000 dolara kadar ödül vereceğini söylüyor.

Buna ek olarak, ABD savcıları daha önce eski şirket avukatı Mark Scott'ı kara para aklamak için komplo kurmaktan ve şirket için yaklaşık 400 milyon dolar aklamaktan mahkum etmişti ve Konstantin Ignatova, o davada Scott aleyhine ifade vermişti. Bloomberg'in söylediğine göre Scott, Ruja'nın kürsüde yalan söylediğini iddia ederek suçlu kararına itiraz ediyor.