Kripto borsası FTX'in çöküşü, marka yüzü olan bu ünlü isimlerin başını belaya soktu

Larry David, Shaq ve pek çok ünlü ismin başı, bir dönem "marka yüzü" oldukları batık FTX kripto borsası nedeniyle fena halde dertte.

Kripto borsası FTX'in çöküşü, ünlü isimlerin başını belaya soktu

Larry David ve iflas başvurusunda bulunan kripto para borsası FTX'in tanıtımına daha önce yardımcı olan pek çok ünlü için işler karışacak gibi görünüyor. Salı günü Florida'da açılan bir toplu dava, Larry David, Tom Brady, eski karısı Gisele Bundchen, basketbol yıldızları Shaq ve Steph Curry ile diğerleri de dahil olmak üzere platform için tanıtım yapan çok sayıda ünlüyü sanık olarak listeliyor. Ayrıca dava, şirketin eski CEO'su ve kurucusu Sam Bankman-Fried'ı da sanık olarak listeliyor ve şirketi zararlı ve hileli davranışlarda bulunan "aldatıcı" bir işletme olmakla suçluyor.

Seinfeld ve Curb Your Enthusiasm'ın arkasındaki komedi ustası olan Larry David, bu yılın başlarında bir Super Bowl reklamında borsayı tanıtan bir rol aldı. Komedyen, oldukça komik olduğu söylenebilecek reklamda, tarih boyunca bir dizi teknolojik yeniliği (tekerlek, çatallar, tuvalet) kaçırdığını, şimdi de FTX'e yatırım yapma şansını geri çevirdiğini söylüyordu. Reklam, LARRY GİBİ OLMA sloganıyla sona eriyor ve izleyicinin geleceğin yolu olduğu için kripto borsasına yatırım yapması gerektiğini ima ediyordu.

Yeni davayı açan avukatlar David Boies ve Adam Moskowitz, FTX'in bir "Ponzi planı" olduğunu yazıyor ve sanıkların eylemlerinin "ülke çapında milyonlarca olmasa da binlerce tüketiciyi etkileyen bir dolandırıcılık girişimi" teşkil ettiğini savunuyor. FTX'in kendisi de en az bir milyon müşteriye borçlu olduğunu kabul etmiş durumda. Yasal argüman, FTX ve destekçilerinin, kripto şirketlerine karşı daha önceki davalarda ileri sürülen bir iddia olan, kayıt dışı menkul kıymetleri yasal olarak teşvik ettiği fikrini temel alıyor.

Yeni FTX davasında listelenen ünlülerin çoğu, borsayı tanıtmaya ve piyasadaki en istikrarlı ve başarılı kripto varlıklarından biri olarak itibarını güçlendirmeye yardımcı olmak için reklamlarda "marka elçileri" olarak görev yapmıştı.

Ne yazık ki, bu itibar geçtiğimiz hafta FTX yöneticilerinin riskli işlemler için büyük miktarda kullanıcı fonunu kötüye kullandığı ortaya çıktığında hızla yıkıldı. O zamandan beri şirket iflas başvurusunda bulundu, milyarlarca dolarlık varlık kayboldu, borsa hack'lendi ve yüz milyonlarca dolar çalındı.