Lavabo ve borulardaki gizli tehlike: Deterjanları bile yiyorlar...

Lavabo ve borularda keşfedilen gizli tehlike, deterjanları bile yiyor ve giderek daha da güçleniyor.

Lavabo ve borulardaki gizli tehlike

Şu anda kışa giren bölgelerdeki yaşam maliyeti krizleri, insanları küf konusunda endişelendiriyor. Bu ev istilacısı karanlık, nemli ortamları seviyor ve kış mevsiminde daha az insan pencereleri açabildiği için, mantarların rahatlıkla çoğalabilecekleri bir kış bekleniyor.

Bol küflü noktalar söz konusu olduğunda çoğumuz pencere camlarını ve banyoları düşünürken, Reading Üniversitesi'nden yapılan yeni bir araştırma, lavabolarımızda ve borularda şaşırtıcı derecede çok sayıda mantar organizmasının bulunabileceğini keşfetti. Keşif, 250'den fazla tuvalet lavabosunun analizini temel alıyor ve sonuçlar, bu borularda muazzam bir dünya olduğunu gösterdi.

Lavabo giderlerinde gizlenen mantarlar arasında, birçok sağlık sorununun potansiyel bir tetikleyicisi olmasıyla kötü bir üne sahip olan siyah küfler de bulunuyor. Siyah küfe maruz kalmak ölümcül bile olabiliyor.

Birleşik Krallık'ta öne çıkan bir vakada, iki yaşındaki Awaab Ishak'ın ailesinin Rochdale'deki dairesinde küfe maruz kalması sonucu öldüğü sonucuna varılmıştı. Trajik hikaye, yoksulluktan kurumsal ırkçılığa kadar her türlü sosyal sorunu gündeme getirdi, ancak aynı zamanda küfle ilgili sağlık etkilerinin yeterince dikkat çekilmeyen etkisinin altını çizdi.

Lavabo giderleri ve S borularının, siyah küfün yanı sıra, üyeleri farklı lavabolarda tutarlı olan çok çeşitli mantarlara ev sahipliği yaptığı da keşfedildi. Aynı organizma topluluğunun farklı yerlerdeki lavabolarda bulunması, bunların küf için rezervuar görevi gördüğünü gösteriyor.

Proje lideri Dr. Soon Gweon yaptığı açıklamada, "Zamanımızın yüzde 90'ını iç mekanlarda geçiriyoruz, bu nedenle evlerimizde ve iş yerlerimizde mantarlara maruz kalıyoruz" dedi ve devam etti: "Çoğu insan için bu bir sorun değil, ancak bağışıklığı baskılanmış kişiler için bazı mantar türleri ciddi enfeksiyonlara neden olabilir. Sıcak, nemli bir ortamda mantar bulmak büyük bir sürpriz değil. Ancak lavabolar ve P-tuzaklar şimdiye kadar bu mikroorganizmaların potansiyel rezervuarları olarak göz ardı edilmiştir. Bu, bağışıklığı baskılanmış kişilerin Fusarium gibi lavabolarda gizlenebilecek bazı fırsatçı patojenlerin neden olduğu enfeksiyonlardan kaçınmasına yardımcı olmaya çalışanlar için gerçekten önemli bir bulgu olabilir.

Ayrıca araştırma, bazı mantarların karbon açısından zengin gıda kaynağı olarak deterjanları da yediğini buldu. Ayrıca ısıya ve asitliğe karşı toleranslılar, yani iş onlardan kurtulmaya geldiğinde gerçekten büyük bir dayanıklılık gösteriyorlar.

Araştırma, lavabo giderlerini işgal eden geniş mantar ailelerini tanımlayabilmiş olsa da, hangi spesifik çeşitleri içerdiği henüz bilinmiyor ve bu nedenle, burada gizlenen türlerin hastalığa neden olup olmadığını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. Bununla birlikte, bu grup içinde hastalığa neden olan mantarlar varsa, bu, evden lavaboların yakınında veya sakinlerin bağışıklığının baskılanmış olabileceği bakım evlerinde çalışarak çok fazla zaman harcayan insanlar için önemli sonuçlar doğurabilir.

Gweon, "Bu bulgular, içinde bulunduğumuz ortamda bir sağlık sorunu teşkil etmese de, yer bir hastane veya bakım evi olsaydı, birçok bağışıklığı baskılanmış insanla birlikte, bu bulgu sağlık için ciddi bir riske işaret edebilir. Özellikle birçok insanın tek bir lavabo kullanacağı ortamlarda, lavabo ve S borusu kolonizasyonunu ele alabilecek temizlik protokollerinin geliştirildiğini görmek istiyoruz" diyor.